Мейтусівський музичний вечір в музеї Осмьоркіна

Четвер, 30 січня 2020 09:29

У Кропивницькому художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна гостинно приймав у своїй музичній вітальні юних композиторів – лауреатів ІУ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу української академічної музики «Класик-проект», присвяченого пам’яті Юлія Мейтуса.

В рамках фестивалю традиційно щороку, 28 січня, влаштовується концерт «Музичні вечори у будинку родини Мейтусів» до дня народження композитора, який організовує музична школа № 1 імені Генріха Нейгауза, що розташована в будинку, де народився талановитий музикант.

За ініціативою директора школи Євгенії Малявкіної, яка й була ведучою концерту, цьогорічний захід відбувався саме в музеї професора живопису Олександра Осмьоркіна. І в цьому є своєрідна знаковість. По-перше, будівлі школи і музею, споруджені наприкінці ХІХ століття за проектами талановитого зодчого Якова Паученка – рідного дядька художника, є архітектурними перлинами історичного центру нашого міста. А, по-друге, творче становлення і мистецький розквіт видатних земляків Юлія Мейтуса, Генріха Нейгауза, і Олександра Осмьоркіна, які були сучасниками, проходило в складну і досить суперечливу радянську епоху. Мистецькі ж навчальні заклади, зазначила Євгенія Малявкіна, яка є головою ради директорів позашкільних середніх мистецьких навчальних закладів Кіровоградської області та членом президії Всеукраїнської ради директорів ПСМНЗ, повинні не лише давати фахові знання учнівській аудиторії, а й залучати молодь до вивчення історії рідного краю, тим самим виховуючи високі естетичні смаки та патріотичні почуття до України.

І концерт юних композиторів – учнів музичних шкіл міста Кропивницького, є тому яскравим підтвердженням. Свої власні твори презентували скрипалі Єлизавета Волошинова і Софія Черненко, піаністи Владислава Кочерженко, Анастасія Слинченко, Марія Мазуренко, Тимофій Канарян, Катерина Худоярова, Данило Костенко, Андрій Свиридов, Софія Луцко, бандуристки Анастасія Сидоренко та Бажена Онолова, домристка Марія Сосновська, вокалісти Ілона Бурлакова, Дмитро Козлітін, Анна Чумаченко, Олександра Баранок, яка захоплюється ще й образотворчим мистецтвом і є лауреатом художнього конкурсу «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря у 2018 році, що проводить музей за підтримки управління культури і туризму Міської ради міста Кропивницького, та Данило Ніколенко, до речі, студент будівельного коледжу. У більшості з переможців конкурсу викладачем класу композиторської творчості є відомий в місті музикознавець кандидат мистецтвознавства Марина Долгіх.

А деякі твори юних композиторів, як, наприклад, п’єсу для двох скрипок і фортепіано Єлисея Сімокопа виконували викладачі, а пісню Вікторії Холодовської на вірші Наталії Забіли – вокальний ансамбль хору «Зоринка» студії педагогічної практики музичного коледжу. Оптимістичний настрій для всіх присутніх створив також інструментальний ансамбль викладачів музичної школи №3, виконавши «Танго», яке написав учень  Данило Воробйов під керівництвом свого наставника Марії Слободян. Нікого не залишив байдужим і виступ лауреата І ступеню Єлизавети Царенко, яка виконала патріотичну композицію - авторську пісню на вірші Г.Панчохи «Воїнам України» у супроводі скрипки та фортепіано, а акомпанувала їй викладач класу композиторської творчості Ольга Капітоненко.

По завершенні концерту всіх його учасників привітала член оргкомітету фестивалю-конкурсу «Класик-проект» директор музичної школи № 2 імені Юлія Мейтуса заслужений працівник культури України Валентина Ревенко, яка відзначила композиторські здібності учнів та їх високий рівень підготовки до творчого конкурсу, зауваживши, що можливо через декілька років ми купуватимемо квитки на концерти відомих музикантів, які нині стали лауреатами конкурсу.

Свято музики, творчості і виконавської майстерності юних музикантів не лише створило мажорний настрій у його учасників та слухачів, а й наповнило всіх радістю та впевненістю в переможне майбутнє нашої країни.  

           

Віта Чернова, директор
художньо-меморіального
музею О.Осмьоркіна

Усі новини