Літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого чекає на кропивницьких школярів під час літніх канікул

Четвер, 7 червня 2018 12:21

У школярів Кропивницького розпочалися канікули. Для них гостинно відкриває двері літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого. Дітвору чекає багато цікавого: тематичні екскурсії, виставки художніх робіт, казковий кінозал, зустрічі з дитячими письменниками. Хлопчаків та дівчаток у музеї також чекає ціла низка ігор та розваг, які проходитимуть у дворі та садку.

Серія заходів розпочалася з літературно-мистецької акції «Василь Сухомлинський для дітей та про дітей», яка присвячена 100-річчю з дня народження знаного українського педагога, публіциста, письменника Василя Олександровича Сухомлинського. Ім’я нашого славетного земляка широко відоме в Україні та за її межами. У творчому доробку педагога-новатора 48 книг, 500 наукових статей. Його твори видавалися 59 мовами світу, загальним тиражем майже 15 млн. примірників. Книга «Серце віддаю дітям» перекладена 30 мовами і витримала 54 видання.

Василь Олександрович - автор майже 1500 оповідань та казок, найкращі з яких увійшли до шкільної програми з української літератури і вивчаються у 1-4 класах.

Саме про казки йшла мова на музейному заході, який розпочався презентацію виставки «Казки Василя Сухомлинського очима дітей», на якій представлено близько 20 робіт учнів художньої школи ім. О. Осмьоркіна міста Кропивницького. На малюнках, виконаних аквареллю та гуашшю зображені герої казок «Покинуте кошеня», «Стара лялька», «Соловейко», «Зайчик-Місяць», «Вогнегривий коник», «Що посієш, те й пожнеш», «Співуча пір’їнка», «Як білочка дятла врятувала», «Де ночує водяна лілея», «Як починається осінь», «Як дівчинка хитринку купувала» та ін.

Крім малюнків в експозиції є роботи з пластиліну. Це маленькі скульптурні фігурки, виготовлені юними майстрами до казки «Джмелик і Бджола».

Знана художниця, викладачка дитячої художньої школи Любов Кир’янова розповіла як її вихованці працювали над малюнками. Зачитала учасникам заходу кілька казок Василя Сухомлинського.

Учасники заходу, серед яких були педагоги та вихованці Кропивницької школи-інтернату, переглянули відеоролики з казками В. Сухомлинського, взяли участь у конкурсі малюнку на асфальті «Мій улюблений казковий герой».

Родзинкою заходу стало живе спілкування дітвори з відомим дитячим письменником Павлом Чорним, який читав дітлахам авторські віршовані твори за мотивами казок Василя Сухомлинського, грав на сопілці.

Закінчилася літературно-мистецька акція нагородженням переможців конкурсу малюнку на асфальті та врученням подяк викладачам та учням художньої школи.

Усі новини