Літературними стежками Чечори та Бикової у Кропивницькому

П'ятниця, 28 вересня 2018 11:52

З нагоди  Всесвітнього дня туризму науковці літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого провели пішохідну екскурсію «Літературними стежками Чечори та Бикової».

Бикова і Чечора вважаються найстарішими районами міста Кропивницького. Лежать вони на правому березі Інгулу. Найголовніші тут дві повздовжні вулиці - Верхня та Нижня Бикові (раніше - Чапаєва і Пушкіна), які перетинаються кількома меншими - від Андріївської вулиці вгорі до Пушкінського провулка знизу.

У ХІХ -  першій половині ХХ століття Чечора і Бикова були пов’язані з іменами багатьох письменників: Івана Тобілевича (Карпенка-Карого), Володимира Винниченка, Євгена Маланюка, Юрія Яновського, Павла Негретова, Ригора Кобця, Пушкіна, Міцкевича та інших. Одні зупинялися тут ненадовго на кінно-поштовій станції, інші навчалися у початковій школі, хтось винаймав житло, а деякі починали свій шлях у літературу.

Відправною точкою для зацікавлених краєзнавством кропивничан став будинок видатного українського драматурга Івана Карповича Тобілевича (Карпенка-Карого) на вулиці, яка носить його ім’я. Нині у будівлі - літературно-меморіальний музей.

Науковець Тетяна Ревва розповіла і показала охочим, де знаходилася кінно-поштова станція, Знаменська церква, Биківське початкове училище ім. Жуковського, будинок Юрія Яновського, яким провулком майбутній автор «Вершників» прямував до реального училища. Вцілілою до наших днів бруківкою повернулися екскурсанти з минулого у сьогодення.

Усі новини