Лауреатів премії імені Якова Паученка – 2017 назвали у Кропивницькому

Понеділок, 3 липня 2017 14:02

Ось вже добрих півтора десятка років до Дня архітектури України, який відзначається 1 липня, вручається обласна премія в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка.

Дуже знаково, що ці урочистості відбуваються саме в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна – будинку, що є Пам’яткою архітектури і містобудування 1899 року, де провів свої дитячі та юнацькі роки племінник видатного єлисаветградського зодчого Якова Паученка - відомий художник і педагог Олександр Осмьоркін, і де завжди панувала атмосфера творчості і мистецтва, яку в той день спробували відтворити молоді музиканти Роман Ієвський, який навчається грі на флейті у Львівській національній музичній академії імені Миколи Лисенка та студентка музичного училища по класу скрипки Марія Полячок в супроводі фортепіано у виконанні концертмейстера училища Світлани Концедалової, налаштувавши гостей на святковий настрій.

Ця престижна мистецька премія, заснована Кіровоградською обласною радою у 2002 році на клопотання обласних організацій Національних Спілок архітекторів і художників України та обласного відділення Українського геральдичного товариства, вручається щороку в трьох номінаціях – «архітектура», «геральдика та вексилологія» і «декоративно-прикладне мистецтво». Переможцям присвоюється звання «Лауреат обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка», вручається диплом установленого зразка, грошова частина премії та почесна відзнака обласної ради та обласної державної адміністрації – скульптура «Степовий орел».

            В поточному році почесні відзнаки отримали  - в номінації «архітектура» член Національної Спілки архітекторів України, головний архітектор проектів ПП «СервісІнвест» Ірина Дрофа за будівництво православного храму і благоустрій території парку ім. Крючкова по вул. Павла Сніцара в місті Кропивницькому та в номінації «декоративно-прикладне мистецтво» член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, старший викладач кафедри образотворчого мистецтва та дизайну художньо-графічного відділення мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Лариса Кулініч за творчі доробки в галузі професійної художньої кераміки, теоретичне і практичне дослідження історичних традицій народної кераміки регіону та впровадження традиційних технік гончарства в сучасне українське декоративно-прикладне мистецтво.

            Голова обласної ради, голова журі премії Олександр Чорноіваненко вручив також Подяки і претендентам на здобуття премії – знаним  в нашому місті архітекторам членам Національної Спілки архітекторів України, до речі, вже лауреатам цієї премії попередніх років, Ганні Ковтун та Аллі Пироговій, які представляли до участі в конкурсі будівлі в Кропивницькому по вул. Шевченка, 10 (ТОВ «Шторм-НЕТ») та по вул. Великій Перспективній, 48 (ТРЦ «DEPO’t center») та молодій мисткині члену Національної Спілки художників України Марії Ачкасовій за серію витинанок-інсталяцій «Пошуки буття», що впроваджують основні засади української національної традиції і пропагують актуальні теми з історії слов’янської культури.

З вітальним словом виступила і начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації Вікторія Кулікова, яка особливо відзначила важливість підготовки молодих кадрів – майбутніх містобудівничих і вручила Грамоти директору будівельного коледжу Олександру Тарану та завідувачу архітектурним відділенням цього навчального закладу Олександрі Ковтун.

Привітали своїх колег і голова правління обласної організації Національної Спілки архітекторів України Людмила Харламова, яка побажала творчої наснаги та реалізації нових архітектурних проектів, та голова правління обласної організації Національної Спілки художників України Андрій Хворост, зазначивши про необхідність підтримки з боку влади саме молодих митців, які розбудовують Україну і є її майбутнім.

 

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини