Лауреати премії імені Олександра Осмьоркіна отримали заслужені нагороди

Вівторок, 15 грудня 2020 17:26

У Кропивницькому, в день народження видатного художника і педагога Олександра Осмьоркіна вручили нагороди лауреатам обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства його імені.

Диплом, грошову частину премії, нагрудний знак лауреата премії та почесну відзнаку обласної ради та обласної державної адміністрації скульптуру «Степовий орел» у 2020 році отримали - член Національної Спілки художників України Олександр Демиденко в номінації «національна традиція» за створення монументальних розписів вівтаря собору Святого Володимира в місті Кропивницькому, живописець Володимир Остроухов в номінації «новітні спрямування» за серію творів останніх років та мистецтвознавець Олена Гуренко в номінації «мистецтвознавство та історія мистецтв» за книгу «Дерево життя Надії Падурської: нарис життєвого і творчого шляху художниці». З творчими доробками лауреатів премії можна ознайомитись на веб-сайті художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна: http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt160_u.html

Зважаючи на протиепідемічні заходи, нагородження відбувалося в Музеї мистецтв разом з врученням обласної премії у галузі культури «Духовний скарб Кіровоградщини», лауреатами якої стали науковці, фахівці бібліотечної справи та музиканти, серед яких художній керівник Кропивницького камерного оркестру «Концертіно» заслужений діяч мистецтв України Наталія Хилобокова.

Окрасою мистецької події став концертний виступ викладачів музичної школи №1 ім. Генріха Нейгауза, організований директором школи Євгенією Малявкіною. Скрипаль Олександр Романченко і концертмейстер Наталія Єсауленко виконали «Роздум» із ліричної опери «Таїс» відомого французького композитора, професора класу композиції Паризької консерваторії, автора численних опер Жуля Массне. А інструментальний дует у складі домристки Олени Дубас та піаністки Олени Маглєванової створив святковий настрій емоційним виконанням Іспанської фантазії «Коханий мій» відомого американського композитора першої половини 20 сторіччя Джорджа Гершвіна, який, до речі, захоплювався живописом.

Символічною була і традиційна фотосесія біля експозиції живописних творів Олександра Осмьоркіна, яку співробітники Музею мистецтв розгорнули у виставковому залі з нагоди проведення заходу в день народження художника. Тож, окрема щира подяка колегам за отриману насолоду від споглядання картин митця. Всім лауреатам мистецьких премій директор Музею мистецтв Тетяна Ткаченко подарувала музейні сувеніри – брендовані чашки та комплект листівок «Театральне сяйво Степової Еллади в зібранні Музею мистецтв», авторський колектив якого, до речі, також претендував на здобуття премії.

Під час урочистостей лауреати премій висловили подяку за високу оцінку їх творчої діяльності. Від імені художника Володимира Остроухова виступила директор Аджамського будинку для літніх людей «Затишна оселя» Валерія Кривошапка, де нині перебуває митець, і де восени цього року було влаштовано імпровізовану персональну виставку його живописних творів.         

Мистецтвознавець Олена Гуренко детально розповіла про дослідження творчості сучасної української самобутньої художниці Надії Падурської, уродженки селища Помічна Кіровоградської області, яка, маючи обмежені фізичні можливості, пише надзвичайно оптимістичні картини, сповнені філософських роздумів, любові і жаги до життя. Олена Гуренко також зазначила, що свою мистецтвознавчу працю присвятила 60-річному ювілею художньої школи імені Олександра Осмьоркіна, в якій вона успішно працювала викладачем понад півстоліття. Директор художньої школи Ганна Тимофієнко, вітаючи педагога, повідомила, що надзвичайно цікаві уроки з історії образотворчого мистецтва Олени Андріївни Гуренко пам’ятають багато учнів, адже їх за цей час було майже три тисячі.

А талановитий живописець Олександр Демиденко подякував долі за можливість творити монументальні розписи в культовій споруді в центральній частині нашого міста на вулиці Арсенія Тарковського, 73/5, яка є пам’яткою історії та архітектури. Слова подяки прозвучали і на адресу колективу художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна за підтримку і допомогу у творчих починаннях. А ще художник в той день завітав до музею, щоб віддати шану пам’яті професору живопису Олександру Осмьоркіну і сфотографуватися з нагородами лауреата премії біля його портрету.

Щирі вітання і побажання реалізації творчих задумів митцям - лауреатам обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна!

 

Віта Чернова, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

 

Усі новини