Лариса Кудрик: значні корективи у розвиток галузі охорони здоров'я Кропивницького внесла світова пандемія

Вівторок, 16 лютого 2021 16:04

У Кропивницькій міській раді продовжуються  звіти керівників виконавчих органів міської ради за результатами виконання бюджетних програм у 2020 році. Сьогодні, 16 лютого, перед громадою звітувала заступник начальника управління охорони здоров'я Лариса Кудрик.

За інформацією посадовиці, мережа галузі охорони здоров'я Кропивницького складається з 11 закладів комунальної власності міста. Всі вони перетворені у комунальні некомерційні підприємства у рамках програми державних медичних гарантій та перейшли на новий механізм фінансування “за надані медичні послуги”.

У 2020 році по галузі діяло 13 бюджетних програм, видатки по яких складають  223,3 мільйона гривень.

У минулому році заклади охорони здоров'я отримали кошти з Національної служби здоров'я України, первинна ланка – 117,9 млн гривень, що більше на 7,7 мільйона гривень або на 6,5% у порівнянні з 2019 роком та вторинна ланка – 320,4 мільйона гривень, що у 2,2 рази більше у порівнянні з медичною субвенцією за 2019 рік.

- Значні корективи у розвиток галузі охорони здоров'я Кропивницького внесла світова пандемія коронавірусної хвороби, тому всі зусилля були спрямовано на її подолання, - зазначила Лариса Кудрик. - Госпітальною базою для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 у місті визначено стаціонар № 1 комунального некомерційного підприємства "Центральна міська лікарня". У структурі закладу 255 ліжок, з них 125 інфекційного профілю. Тут наявні 12 боксів, це 36 ліжкомісць. У закладі працювало понад 250 медичних працівників, серед них медики з інших закладів. У 2020 році у Центральній міській лікарні пройшли лікування 1 378 хворих на COVID-19.

На протидію поширенню COVID-19 спрямовані кошти у сумі 91,2 млн. грн з різних джерел фінансування.

Особлива увага у 2020 році приділялася забезпеченню киснепостачанню у медичні заклади. За рахунок різних джерел фінансування придбано 72 кисневі концентратори на суму 3,9 мільйона гривень, 2 кріоциліндра за 0,8 мільйона гривень та 3 апарати штучної вентиляції легень на суму 1,1 мільйона гривень. У місті проводяться роботи щодо встановлення двох кисневих станцій.

У Кропивницькому створено сучасний діагностичний центр із комунальним комп'ютерним томографом вартістю 14,8 мільйона гривень.

Відповідно до новітніх технологій та стандартів на базі Центральної міської лікарні створене сучасне відділення легеневої терапії із палатами інтенсивної терапії

Крім того, продовжувався трансформація закладів охорони здоров'я та зміцнення їх матеріально-технічної бази.

Коштом міського бюджету у 2020 році для лікарні швидкої медичної допомоги придбано медичне обладнання, лапароскопічний хірургічний комплекс та уретерореноскоп в комплексі, на загальну суму 6 мільйонів гривень.

У 2020 році проведено капітальний ремонт травматологічного пункту лікарні швидкої медичної допомоги на суму 2,4 мільйона гривень та встановлено сучасний рентгенологічний апарат.

До того ж, здійснено капітальний ремонт покрівель відділень лікарні швидкої медичної допомоги на суму 2,4 мільйона гривень, капітальний ремонт частини приміщень четвертого поверху головного корпусу міського пологового будинку з функціями перинатального центру на суму 1,3 мільйона гривень.

Перспективами розвитку галузі охорона здоров’я, за словами Лариси Кудрик, є створення потужного сучасного дитячого центру на базі дитячої міської поліклініки по вулиці Шевченка, 36, створення багатопрофільної планової лікарні на базі колишньої медико-санітарної допомоги по вулиці Салганні піски, 14, завершення реставрації приймального відділення лікарні швидкої медичної допомоги по вулиці Короленка, 56 та проведення капітальних ремонтів приміщень закладів охорони здоров’я, амбулаторії на Балашівці, неонатального відділення пологового будинку, стоматологічної поліклініці на вулиці Шевченка, 36, операційного блоку лікарні швидкої медичної допомоги.

Усі новини