Лариса Костенко: система освіти у Кропивницькому забезпечує якісний рівень підготовки особистості

Вівторок, 16 лютого 2021 17:38

На сучасному етапі система освіти міста Кропивницького, з огляду на нові запити суспільства, забезпечує якісний рівень загальноосвітньої, професійної підготовки особистості, здатної реалізуватися у суспільстві. Це відзначила начальник управління освіти Лариса Костенко під час свого публічного звіту за результатами виконання бюджетних програм 2020 року сьогодні, 16 лютого.

Структура освіти Кропивницького має багатофункціональну структуру, до складу якої входять 90 закладів освіти. З них, 40 закладів дошкільної освіти, 40 - загальної середньої освіти, 5 - позашкільної освіти, 5 - професійно-технічної освіти, 3 інклюзивно-ресурсні центри, міський центр професійного розвитку педагогічних працівників, що стовідсотково забезпечує освітні потреби громади міста. Для реалізації державної політики в галузі освіти і виховання управлінням освіти розроблені дев’ять бюджетних програм.

На реалізацію програми «Керівництво і управління у сфері освіти» та здійснення повноважень у сфері освіти і реалізацію заходів для здійснення державної політики, направлених на перехід освітньої системи на новий гуманістично-інноваційний тип, її конкурентоспроможність у європейському та світовому освітніх просторах Кропивницького на 2020 рік затверджено кошти в сумі 5207,6 тис. грн., з них використано 5015,16 тис.грн.

- Дошкільна освіта залишається одним із пріоритетних напрямів державної політики у галузі освіти. У місті стабільно функціонують 40 закладів дошкільної освіти, 39 з них комунальної власності та 7 дошкільних відділень при навчально-виховних об’єднаннях, - звернула увагу Лариса Костенко.-  Досягненнями міської влади, адміністрації закладів дошкільної освіти є те, що з 2012 року діти п’ятирічного віку стовідсотково охоплені дошкільною освітою.

На реалізацію бюджетної програми «Надання дошкільної освіти» затверджено кошти із загального фонду міського бюджету в сумі 262148,9 тис.грн та за рахунок спеціального фонду, а саме від надання платних послуг 18698 тис.грн. У звітному періоді використано 253122 тис.грн коштів загального фонду та 18275,5 тис.грн спеціального фонду. Відхилення пов’язані зі скороченням кількості груп у зв'язку зі зменшенням народжуваності та впровадженням адаптивного карантину.

За словами Лариси Костенко, реформа освіти в умовах децентралізації змінила підхід до оптимізації мережі освіти, що дає можливість покращити умови для надання якісних освітніх послуг.

На реалізацію бюджетної програми «Надання загальної середньої освіти ЗНЗ (спеціалізованими школами, ліцеями, гімназіями, колегіумами» та здійснення повноважень профінансовано кошти із загального фонду міського бюджету та освітньої субвенції у сумі 461635,2 тис.грн та за рахунок спеціального фонду – 17521,9 тис.грн., Кредиторська заборгованість за видатками станом на 01 січня 2021 року відсутня.

- За 2020 рік витрати на утримання одного класу складали  514,3 тис грн. Видатки на одного учня за відповідний період склали 18,75 тис грн., - звернула увагу начальник управління.

Усі новини