Лариса Костенко: програми інклюзивної освіти у Кропивницькому розповсюджуються і на ПТУ

Середа, 21 серпня 2019 17:39

Дівчинка з інвалідністю буде обов’язково влаштована на навчання до професійного училища на обрану нею спеціальність. Так прокоментувала начальниця управління освіти міської ради Кропивницького Лариса Костенко інформаційні повідомлення в соціальних мережах щодо відмови одного з ВПУ обласного центру прийняти документи на навчання від абітурієнтки, що пересувається на візку і має особливі освітні потреби.

- Я особисто зателефонувала мамі дівчини, і ми домовились, що якщо є бажання навчатися саме в цьому навчальному закладі, завтра жінка має підійти до директора та написати заяву про вступ і здати усі необхідні документи, - розповіла Лариса Костенко. - Зі свого боку, управління освіти спільно з адміністрацією закладу організують навчання  групи, до якої буде зарахована дівчинка, на першому поверсі, а навчальний процес організують таким чином, щоб вчителі самі приходили до кабінету.

Також Лариса Костенко відзначила, що у даному закладі є пандус.  Єдине що треба - оглянути санітарні кімнати, щоб вивчити можливість для створення відповідних умов.

Крім того, очільниця управління освіти наголосила, що сьогодні державна політика спрямована на організацію навчання за місцем проживання. Тобто, батьки звертаються до навчального закладу, а міська влада та керівництво створюють необхідні умови. Та ситуації бувають різні, і, якщо директор не може допомогти у вирішенні питання, то варто звертатися безпосередньо до управління освіти.

Лариса Костенко також звернула увагу, що у 2019 році вперше була виділена субвенція на інклюзивну освіту для дошкільних навчальних закладів. Мова йде про додаткові корекційні години та закупівлю обладнання.

- Ми в цьому напрямку починаємо працювати з 1-го вересня. Кількість груп, у яких діти зможуть отримувати додаткову корекційну допомогу у нас буде збільшуватись, - зазначила Лариса Костенко. - У кожної дитини буде індивідуальна програма, яку розробили фахівці з наших інклюзивно-ресурсних центрів. Ця програма діятиме і для професійно-технічних закладів освіти.

 

Усі новини