Кропивницький став єдиним містом в Україні, де впродовж 2016 року був відкритий новий навчальний заклад для юних спортсменів

Середа, 5 квітня 2017 15:47

Підсумки роботи відділу фізичної культури та спорту міської ради у 2016 році та перспективи розвитку галузі на 2017 рік, облік, утримання та будівництво у Кропивницькому дитячих та спортивних майданчиків стали одними із головних тем обговорення під час Дня депутата сьогодні, 5 квітня.

- Розвиток закладів фізичної культури і спорту у Кропивницькому, створення якісних умов занять дітей і молоді, можливості дотримання здорового способу життя є пріротитним завданням у діяльності міської ради, - наголосив,відкриваючи депутатський день секретар міської ради Андрій Табалов. – Тому маємо детально проаналізувати, що вдалося зробити у році минулому і оцінити перспективи на поточний рік, щоб не знизити набраний темп.

За інформацією начальника відділу фізичної культури і спорту Сергія Колодяжного, у Кропивницькому в 2016 році вдалося повністю зберегти інфраструктуру дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спортивних клубів та забезпечити функціонування спортивних споруд.

Загалом, у місті культивується 48 видів спорту, діють 6 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, 2 спеціалізовані дитячо-юнацькі спортивні школи олімпійського резерву, школа вищої спортивної майстерності та дитячо-юнацька футбольна школа Академія ФК «Зірка», в яких займаються фізичною культурою та спортом більше 4 тисяч дітей, що становить близько 17 % від загальної кількості дітей шкільного віку.

- Важливо, - наголосив Сергій Колодяжний, - що галузь фізичної культури отримала свій розвиток. Рішенням міської ради створено новий комунальний заклад «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа № 4 міської ради», який розпочав функціонувати з 01 вересня 2016 року. Необхідно відзначити, що Кропивницький став єдиним в Україні містом, де впродовж минулого року відкрився новий спортивний заклад для дітей.

Протягом 2016 року на утримання 4 комплексних дитячо-юнацьких спортивних шкіл, підпорядкованих відділу фізичної культури та спорту міської ради, профінансовано 11,225 мільйонів гривень, у т.ч. на виплату заробітної плати з нарахуваннями – 8,102 мільйонів гривень, оплата комунальних послуг та енергоносіїв – 488,8 тисяч гривень, на проведення спортивних заходів і навчально-тренувальних зборів – 305,4 тисяч гривень, капітальні видатки – 1,710 мільйонів гривень та інші поточні видатки. Це на 46,8 % більше ніж у 2015 році.

Сергій Колодяжний звернув увагу депутатів, що при достатньому фінансуванні тренери дитячо-юнацьких спортивних шкіл в змозі вирішувати завдання по підготовці спортсменів високого класу.

Так, у 2016 році в дитячо-юнацьких спортивних школах міста підготовлено:

1 Заслужений майстер спорту України (Сергій Фомін);

13 майстрів спорту України міжнародного класу (за 2015 рік – 1);

48 майстрів спорту України (за 2015 рік – 16 );

103 кандидати у майстри спорту України (за 2015 рік – 101 );

113 спортсменів І розряду (за 2015 рік – 88 );

1283 спортсмени ІІ, ІІІ та юнацьких розрядів.

142 учні дитячо-юнацьких спортивних шкіл міста є членами збірних команд України або кандидатами до збірних з різних видів спорту.

Копітка робота щодо розвитку дитячо-юнацького спорту приносить вагомі результати. Спортсмени обласного центру стабільно демонструють високі результати на всеукраїнських і міжнародних змаганнях.

У 2016 році спортсмени міста брали участь у 223 змаганнях різного рівня. Учні дитячо-юнацьких спортивних шкіл, підпорядкованих відділу фізичної культури та спорту міської ради, 675 раз ставали переможцями та призерами всеукраїнських і міжнародних змагань.

Чемпіонами України стали 82 спортсмени із яких 61 – учні дитячо-юнацьких спортивних шкіл, підпорядкованих відділу фізичної культури та спорту міської ради. Золоті нагороди Кубку України завоювали 11 атлетів.

Дмитро Яковенко (легка атлетика) та Кеджау Ньябалі (дзюдо) взяли участь у XXXI Літніх Олімпійських іграх в м. Ріо-де-Жанейро (Бразилія).

У Кропивницькому вперше запроваджена щорічна стипендія кращим спортсменам та матеріальне заохочення тренерам Кропивницького за високі спортивні досягнення на офіційних всеукраїнських і міжнародних змаганнях. (у міському бюджеті було передбачено 45,0 тис. грн). Минулого року 20 спортсменів міста та їх тренери отримали відзнаки від міського голови і секретаря міської ради.

Значна увага, відзначив Сергій Колодяжний, приділяється збереженню та реконструкції спортивних споруд, розвитку матеріально-технічної бази.

В обласному центрі функціонують 525 спортивних об’єктів, зокрема: 11 футбольних полів, 2 стадіони, 72 спортивні зали, 95 приміщень для занять фізкультурно-оздоровчою роботою, плавальний басейн, льодова ковзанка, 339 спортивних майданчиків, із них за місцем проживання та в місцях масового відпочинку громадян – 153, у т.ч. 10 майданчиків зі штучним покриттям.

Протягом 2016 року в місті збудовано 17 та модернізовано 2 спортивні майданчики. На дані цілі використано з міського бюджету 169,8 тис. грн, а також позабюджетні кошти.

Зокрема, за кошти федерації футболу України збудовано спортивний майданчик зі штучним покриттям у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 4, загальною вартістю 789,0 тисяч гривень.

Відповідно до Програми розвитку фізичної культури і спорту на 2016 рік, за кошти міського бюджету виконано капітальний ремонт покрівлі стрілецького тиру КДЮСШ №3. Для цього з міського бюджету в звітному періоді профінансовано 1090,0 тис. грн.

Головними напрямками розвитку галузі на 2017 рік у Кропивницькому визначено:

 

1. Розвиток олімпійського, не олімпійського, паралімпійського та дефлімпійського спорту.

2. Фізкультурно-оздоровча та спортивно-масова робота:

фізичне виховання у закладах дошкільної, загальноосвітньої, професійно-технічної та вищої освіти;

спорт для всіх за місцем проживання та у місцях масового відпочинку населення;

фізкультурно-оздоровча та реабілітаційна робота серед інвалідів.

3. Спорт ветеранів.

А серед головних завдань:

- капітальний ремонт стін, утеплення, облаштування внутрішнього водопроводу і каналізації в стрілецькому тирі ДСЮШ № 3 (850,0 тис. грн);

- капітальний ремонт 50-метрової галереї стрілецького тиру (300,0 тис. грн) ;

- виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт ДСЮШ № 3 та спортивної зали ДСЮШ № 2 (100 тис. грн);

- придбання спортивного обладнання і облаштування спортивних майданчиків за місцем проживання та відпочинку (300 тис. грн);

- придбання обладнання для дитячо-юнацьких спортивних шкіл (комплект татамі, малокаліберні пістолети, велосипеди, та ін.) (750,0 тис. грн)

Продовжуючи тему фізичної культури та спорту, начальник відділу сім’ї та молоді Людмила Дорохіна проінформувала депутатів про стан обліку дитячих ігрових та спортивних майданчиків.

За її словами, крім 339 спортивних майданчиків у Кропивницькому облаштовано 371 дитячий ігровий майданчик, але, за даними комунальних підприємств, тільки половина з них перебувають на балансі ЖЕО.

- Та й на утримання цієї половини кошти не виділяються, -- наголосила Людмила Дорохіна. - Ще гірша картина по квартальним комітетам. Тут жоден дитячий майданчик не перебуває на балансі та не обслуговується. А це 26 споруд – у Подільському районі і 34 – у Фортечному. Підтримка таких майданчиків повністю «лягла на плечі» депутатів, тому дозвольте висловити щиру вдячність вам за це.

Людмила Дорохіна підкреслила, що при встановленні майданчиків жодного разу земля під них не виділялась, не проводився аналіз наявності інженерних мереж та комунікацій, забудова відбувалася певною мірою хаотично.

Для виправлення ситуації, повідомила Людмила Дорохіна, відділ сім’ї та молоді спільно з відділом фізичної культури та спорту розробили проект рішення виконавчого комітету міської ради «Про створення робочої комісії із встановлення дитячих ігрових та спортивних майданчиків у місті Кропивницький».

До складу комісії увійдуть представники головного управління житлово-комунального господарства, управління містобудування та архітектури, управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, спеціалізованої інспекції. На засідання комісії будуть запрошуватись,за згодою депутати міської ради, у першу чергу із того депутатського округу, де встановлюватиметься майданчик.

На 2017 рік програмою «Молодь» відділу сім’ї та молоді було передбачено на придбання обладнання для 35 дитячих ігрових майданчиків кошти з міського бюджету у сумі 1, 070 мільйонів гривень.

- А вже 3 квітня 2017 року відбулися відкриті торги за системою PROZORRO, - доповіла Людмила Дорохіна. – Наразі, за процедурою, протягом 5 днів іде вивчення тендерним комітетом документації, після чого буде прийнято остаточне рішення щодо переможця торгів.

У часть в системі електронних торгів дала свій результат і дозволила суттєво зекономити бюджетні кошти. Так, під час інтенсивних торгів вартість обладнання по першому лоту була знижена з 890 тис. 200 грн. до 725 тис. грн. тобто економія склала 165 тис. 200 грн., по другому лоту вартість обладнання була знижена зі 180 тис. грн. до 113 тис. 999 грн., і таким чином, дала додаткову економію 66 тис. грн.

Зекономлені 231 тис. 200 грн. Людмила Дорохіна запропонувала використати на придбання додаткових майданчиків, або ж, що вкрай необхідно, - на ремонт та доукомплектування існуючих. На сьогоднішній день на контролі відділу сім’ї та молоді перебуває 35 письмових звернень щодо встановлення дитячих ігрових майданчиків від 23 депутатів міської ради.

Усі новини