Кропивницький арт-десант у Світловодській галереї «Наше місто»

Понеділок, 14 червня 2021 14:48

Нещодавно художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна спільно з обласною організацією Національної Спілки художників України здійснили своєрідний арт-десант у Світловодську галерею «Наше місто».

Провідний науковий співробітник музею заслужений художник України Андрій Надєждін та голова осередку художників Андрій Хворост вітали світловодську художницю Ксенію Бондаренко з  презентацією її персональної виставки живописних творів «У напрямку мрії». Ця мистецька подія відбулася в рамках започаткованого музеєм минулого року унікального арт-проєкту «Бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму «Велюровий кіт» імені Андрія Ліпатова до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва».

Ксенія Бондаренко, як володарка Диплому Гран-прі Першого Бієнале, отримала право на персональний вернісаж в музеї. Але, враховуючи нинішню епідеміологічну ситуацію і той факт, що мисткиня є арт-менеджером галереї «Наше місто» у Світловодську, було вирішено влаштувати виставку в рідному місті художниці. Тож світловодська мистецька еліта мала чудову нагоду не лише потрапити на живописне свято своєї талановитої землячки, а ще й переглянути підготовлену науковцями музею цікаву відеопрезентацію про оригінального майстра наїву Андрія Ліпатова (1960-2010), іменем якого названо Бієнале.

Шлях до образотворчого мистецтва у Ксенії Бондаренко був звивистим. Народилася у Кіровограді, який тепер Кропивницький, а зростала у Світловодську. Спочатку закінчила там у 2005 році політехнічний коледж Центральноукраїнського національного технічного університету за спеціальністю «економіка підприємства», а потім у 2009-му Харківський навчально-науковий інститут Університету банківської справи. Маючи фінансову освіту, завжди захоплювалася образотворчістю. Брала приватні уроки з живопису у професійних художників, зокрема, у кропивницьких живописців Демиденків. Як зізнається сама Ксенія Бондаренко: «Творча родина Демиденків Олександр та Людмила заклали в мені фундамент любові до мистецтва та бажання для подальшого творчого зросту». Тому мабуть і стала активісткою громадського життя Світловодська, співорганізатором різноманітних мистецьких заходів – туристичний фестиваль «Світле місто», «Мистецький узвіз», «Великоднє дерево», а з 2016 року керівником Арт Галереї «Наше місто». І звичайно заняття живописом, які є сенсом її життя. «Люблю, коли в хаосі речей знаходяться нові композиції, коли працюєш пензликом як чарівною паличкою і знаєш, як з різноманітних фарб викласти мальовничу історію, щоб образи стали в гармонійний картинний ряд та перетворились на глядацьку думку», - ось так лірично молода художниця описує процес власної творчості.

«Важливу роль в мистецькому формуванні Ксенії Бондаренко як художниці відіграла творча співпраця з відомим українським художником членом НСХУ Володимиром Товкайлом. Досконало вивчивши його мистецьку методу, вона відкриває свій власний шлях, створюючи художні образи особливої, утаємниченої внутрішньої напруги. Її композиції дивним чином поєднують елементи міського наївізму, що яскраво звучать в темах та сюжетах, примітивізму, який знаходить відображення в архаїчній декоративній виразності, та надбань професійного живопису, завдячуючи яким вона вільно розмовляє мовою кольору, який в її полотнах набуває дзвінкого, відкритого звучання. Ці фактори стали вирішальними у відзначенні творів Ксенії Бондаренко Дипломом гран-прі Першого Бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму «Велюровий кіт» імені Андрія Ліпатова до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва у 2020 році», - зазначає у підготовленому музеєм буклеті виставки фаховий мистецтвознавець заслужений художник України Андрій Надєждін.

На живописний вернісаж Ксенії Бондаренко завітали не лише колеги і друзі, а й  професійні художники - живописець Володимир Товкайло та медальєр В’ячеслав Попов, які є членами Національної Спілки художників України та лауреатами обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна. Букет чарівних квітів і слова захоплення подарувала мисткині Людмила Макей – відома кропивницька журналістка і також художниця-аматорка, яка нині мешкає у Світловодську. Мистецьку подію приїхали висвітлювати і журналісти телеканалу «UA:КРОПИВНИЦЬКИЙ». Ведучий програми «Радіодень» Кирило Поліщук під час запису сюжету спілкувався з художницею Ксенією Бондаренко та провідним науковим співробітником музею Андрієм Надєждіним - куратором арт-проєкту «Бієнале  наївного мистецтва та мистецтва примітивізму «Велюровий кіт» імені Андрія Ліпатова».

Експозиція персональної виставки Ксенії Бондаренко «У напрямку мрії», яку складають майже тридцять живописних творів, в електронному форматі незабаром буде представлена на музейному вебсайті у розділі «Вибрані виставки» і ознайомитись з нею матимуть змогу всі шанувальники образотворчого мистецтва.

Усі новини