Казарнянські пасторалі Миколи Явтушенка в музеї Осмьоркіна

Середа, 29 березня 2017 08:35

Нещодавно в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відбулося відкриття персональної виставки графічних творів художника-аматора Миколи .Явтушенка «Казарнянські пасторалі».

Явтушенко Микола Федорович народився в 1959 році на Кіровоградщині. Малюванням захопився ще в дитинстві. В студентські роки під час навчання на фізико-математичному факультеті Кіровоградського державного педагогічного інституту ім. О.С.Пушкіна познайомився з художником-монументалістом, нині членом Національної Спілки художників України Анатолієм Пунгіним і це знайомство безпосередньо вплинуло на його подальше заняття образотворчим мистецтвом. Згодом навчався в Московському заочному народному університеті мистецтв на відділенні живопису і графіки. Багато років працював вчителем фізики, математики та малювання в Казарнянській загальноосвітній школі Знам’янського району Кіровоградської області.

В 2000 році в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відбулася перша персональна виставка Миколи .Явтушенка, яка фактично дала йому путівку в мистецьке життя. Він бере активну участь в обласних та всеукраїнських виставках самодіяльного образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Експонує персональні виставки в Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї та Світловодському міському краєзнавчому музеї. Має численні грамоти та подяки, в тому числі і Диплом Міністерства культури і туризму України (2009р.)

На нинішньому вернісажі, презентованому в музеї, Микола .Явтушенко експонує свої нові мистецькі доробки. Понад двадцять графічних творів виконані в улюблених ним жанрах - пейзаж і натюрморт. Так, в його пейзажах знаходять відображення не лише зовнішні ознаки мотивів природи рідного краю, але й особисті душевні переживання. А натюрмортні композиції вирізняються простотою і увагою до деталі. Але з особливим теплом він створює портретні образи тих, з ким разом живе, ходить на етюди, постійно спілкується і які підтримують його в житті та мистецьких пошуках. Вчитель математики за фахом і художник за покликом душі М.Ф.Явтушенко в своїх творах намагається зрозуміти сутність природи, розкриваючи перед нами, глядачами, істину життя.

Надєждін Андрій,

заслужений художник України,

мистецтвознавець,

провідний науковий співробітник

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини