Із 01 грудня в Україні підвищилася мінімальна заробітна плата

Середа, 8 грудня 2021 17:14

Із 01 грудня розмір мінімальної заробітної плати в Україні становить 6500 гривень а розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб обрахований у сумі 2481 гривні.

У відділі праці департаменту з питань економічного розвитку Кропивницької міської ради нагадують, що мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір оплати праці за виконану працівником місячну чи годинну норму праці. 

Розмір мінімальної заробітної плати не може бути нижчим за прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на відповідний бюджетний рік. Крім того, розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну чи годинну норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов`язковою до виконання на усій території України для усіх підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці передбачено штраф для роботодавців у розмірі двох мінімальних заробітних плат, встановлених законом на момент виявлення порушення за кожного працівника.

 

Усі новини