Історію української державної символіки презентували у Кропивницькому музеї Осмьоркіна

Вівторок, 29 червня 2021 12:19

З нагоди відзначення 25-річчя ухвалення Конституції України, у Кропивницькому художньо-меморіальному музеї О. Осмьоркіна відбулася публічна лекція-презентація на тему: «Історія Української державної символіки».

«Кожна держава світу має свою систему знаків і символів, які відображають її історію та основні принципи, до яких прагне народ, що її населяє. Таку систему офіційних знаків прийнято називати державною символікою. Згідно зі статтею 20 Конституції України державними символами нашої держави є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. Українська державна символіка формувалася протягом тисячоліть і належить до найбагатших та найзмістовніших символічних систем людства. Так, з найдавніших часів символ «Тризуб» шанується як магічний знак, оберіг роду. Існує понад тридцять версій, які пояснюють походження та інтерпретують значення тризуба. І лише з  набуттям Україною незалежності в 1991 році символ тризуб і синьо-жовті кольори прапора повернулися на своє чільне місце геральдичної мапи України», - такими словами провідний науковий співробітник музею заслужений художник України Андрій Надєждін розпочав свою історико-мистецтвознавчу доповідь.

Слід відзначити, що вибір теми лекції був невипадковим: у 2015 році до Дня Конституції музей презентував тематичну виставку «Геральдика Кіровоградщини», влаштовану спільно з Кіровоградським обласним відділенням Українського Геральдичного Товариства. Робота обласного осередку геральдистів, який організував і багато років очолював заслужений архітектор України, почесний громадянин міста Кіровограда, а нині Кропивницького, Віталій Кривенко, вирізняється особливою активністю. Ними розроблені системи відзнак і нагород області, ініційовано створення геральдичної комісії Кіровоградської обласної ради та топонімічної комісії Кропивницької міської ради, разом з обласними організаціями Національних Спілок художників та архітекторів України у 2002 році засновано обласну премію в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка, якою відзначаються кращі розробки гербової та прапорної символіки міст, районів і сіл Кіровоградщини.

Герби і прапори, які є своєрiдним художньо-графiчним паспортом, вiдносять до такого типу iсторичних пам’яток, у яких в символiчнiй формi з використанням спецiальної знакової системи або стилiзованих елементiв розкриваються реальнi подiї та явища, що доносять до нас вiдомостi з минулого,  зауважив  на завершення лекції фаховий мистецтвознавець Андрій Надєждін.

- Вивчаючи історію своєї держави та шануючи традиції українського народу, ми впевнені в сьогоденні та майбутньому, в якому задекларовані в Конституції права стають реальністю і кожен громадянин України відчуває, що його життя, здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека дійсно визнані найвищою цінністю, що і є ознакою демократичної держави, - наголосила директорка музею Віта Чернова.

Усі новини