Громадська рада Кропивницького ініціювала громадське обговорення питання приєднання селища Нового до обласного центру

П'ятниця, 8 лютого 2019 17:52

Сьогодні, 8 лютого, відбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Міської ради міста Кропивницького. Першим питанням порядку денного став  звіт голови Громадської ради Леоніда Лузана за результатами діяльності у 2018 році.

Члени Громадської ради здійснили ротацію керівного складу ради – обрали на посаду першого заступника голови Миколу Гречуху замість  Дмитра.

Емоційні дискусії викликало обговорення питання приєднання громади селища Нового до міста Кропивницького.

- Питання об'єднання селища Нового і обласного центру розглядалося ще на початку нашої каденції. Проте у 2018 році змінилося законодавство України, тому об'єднання з містом Кропивницьким  не може бути, можна говорити лише про приєднання. Ці два населених пункти дуже різні за фінансовими показникам та бюджетними характеристиками. Місто Кропивницький фінансово самодостатнє, а от селище  не спроможне самостійно утримувати власну соціально-культурну інфраструктуру.  Тому оптимістичним  сценарієм вирішення проблемних питань селища Нового є приєднання до обласного центру. Приєднання селища - це якраз той бюджетний варіант, яким необхідно сьогодні скористатися. Але цей  логічний крок повинна зробити виключно громада.

Андрій Табалов спрогнозував, що  обговорення питання приєднання селища Нового триватиме ще не один місяць і це є ознакою демократичних процесів, які відбуваються наразі  в суспільстві.

У необхідності об’єднання переконана і депутат міської ради від селища Нового Валентина Яремчук, і для прийняття «новенцями» виваженого рішення, має бути чітко роз’яснено усі плюси і мінуси такого кроку для обох громад.

Перший заступник Громадської ради Микола Гречуха запропонував розпочати широку роз'яснювальну роботу серед населення щодо важливості  приєднання селища Нового до міста Кропивницького. Він переконаний, що приєднання дасть можливість запустити фінансові потоки для розвитку селища Нового, як частини міста.

Члени ради більшістю голосів підтримали рішення звернутися до міського голови. секретаря міської ради, депутатського корпусу з пропозицією організувати у Кропивницькому громадські обговорення об’єднавчого процесу.

Усі новини