Графічний вернісаж Федора Лагна в музеї Олександра Осмьоркіна

П'ятниця, 5 березня 2021 14:32

У художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна  експонується унікальна виставка графіки «Життєва сила творчості Федора Лагна». Експозиція присвячена 65-річному ювілею художника, який він нещодавно відзначив. Показ представлений  у рамках музейного мистецького проєкту «Лауреати обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна».

Відомий живописець і графік, член Національної Спілки художників України, випускник Харківського державного художньо-промислового інституту, що нині є державною академією дизайну і мистецтв, учасник численних всеукраїнських та міжнародних художніх виставок Федір Лагно є двічі лауреатом престижної мистецької премії у номінації «новітні спрямування». Він у 2011 році відзначений  за творчий доробок різних років, а у 2019 році - за ілюстрації до серії дитячих книжок Петра Мельника «Дивовижна подорож Соні й Асі до Скандинавії», «Дивовижна подорож Соні й Асі до Давнього Єгипту» та «Дивовижна подорож Соні й Асі на Козацьку Січ», надруковані кропивницьким видавництвом «Імекс-ЛТД».

На нинішній виставці вперше експонується серія малюнків Федора Лагна «Фрагменти вітальності & мортальності», передана автором до музейної колекції «Сучасне українське образотворче мистецтво» у 2020 році.

- Двадцять вісім малюнків, виконаних простим графітним олівцем у 2019 році,  образно передають особливості історії та побуту сучасності, означені художником кордонами життя і смерті. Основою творчості Федора Лагна, її кореневою системою, плацдармом художніх пошуків, на мою думку,  є графічне мистецтво у всіх його проявах. Саме тут беруть початок форми його естетичних та мистецьких уподобань. Творчі композиції Федора Лагна із серії «Фрагменти вітальності & мортальності» - це своєрідний великий похід від біблійного до космічного через повсякденне, - зазначає провідний науковий співробітник музею, фаховий мистецтвознавець, заслужений художник України Андрій Надєждін у вступній статті до каталогу виставки.

На відкриття виставки та презентацію науково-мистецького видання завітали шанувальники творчості художника. Всі захоплено знайомились з фантасмагоричними сюжетами графічних композицій Федора Лагна і, сповнені емоціями, ділилися враженнями від споглядання життєвих колізій, майстерно відтворених в малюнках.

Завідувач відділу образотворчого мистецтва обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського Світлана Ушакова розповіла про візит в майстерню художника в селищі Олександрівка, де він мешкає, а також про спільну творчу роботу з Федором Лагном над упорядкуванням альбомів талановитих художників-земляків «Григорій Гнатюк. Небелівські пасторалі» та «Володимир Кир’янов. Реальність нереального». Кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри образотворчого мистецтва та дизайну мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені В.Винниченка Олена Кириченко означила характерні особливості творчого почерку художника. Викладачка представила свою студентку Крістіну Ніконову, яка проводить мистецтвознавче дослідження творчості митця і готує доповідь для участі у всеукраїнській студентській конференції, що незабаром відбудеться у Києві.

Окрасою вернісажу і музичним подарунком для всіх присутніх став виступ студентки по класу скрипки Кропивницького музичного коледжу Катерини Місько, яка разом зі своїм викладачем Наталею Карабан та концертмейстером Світланою Концедаловою виконала романтичні музичні твори відомих композиторів минулого та позаминулого століть, які були співзвучні з філософськими малюнками Федора Лагна «Фрагменти вітальності & мортальності». 

Тож, запрошуємо завітати до музею і поринути у дивовижний мистецький світ Федора Лагна, твори якого спонукають до роздумів над сенсом нашого

Усі новини