Головне управління Держпродспоживслужби попереджає: стихійна торгівля є потенційним джерелом небезпечних захворювань

Вівторок, 12 березня 2019 08:00

Кропивницьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області нагадує, що вживання продуктів харчування, придбаних у місцях «стихійної» торгівлі, може призвести до тяжких інфекційних захворювань - ботулізму, сальмонельозу, дизентерії, бруцельозу, харчових отруєнь, в тому числі отруєнь грибами.
Захворювання, на жаль,  можуть мати летальний наслідок для тих, хто нехтує санітарними правилами і здоровим глуздом.

Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках, законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні для споживання людиною.

Ще раз наголошуємо, що продукти харчування «з асфальту» неможливо проконтролювати чи перевірити. Особи, які їх продають, не мають документів, що підтверджують безпечність та якість продукції, вони не проходять також обов’язкових профілактичних медичних оглядів.

Продукти зберігаються та реалізуються в антисанітарних умовах, без дотримання належного температурного режиму та в місцях, не облаштованих для торгівлі. Молоко, масло, сметана, сир повинні доставлятися для продажу в чистому посуді (скляному, глиняному, глазурованому, алюмінієвому, емальованому), щільно закритому кришками, а не в одноразових пластикових пляшках невідомого походження, які вже були у використанні. Якими б чистими не виглядали пластикові пляшки, покупці не можуть знати, звідки їх принесли і з чим вони контактували.

Пам’ятаймо, що найефективніший спосіб боротьби з несанкціонованою торгівлею – не купувати продукти харчування на «стихійних» ринках.

Бережіть своє здоров’я та споживайте відповідально!

 

Усі новини