Фотій Мелешко: «Своє життя, свої думки – на слугування Україні»

Вівторок, 20 серпня 2019 17:15

Незабаром, 26 серпня, виповниться 130 років від дня народження уродженця села Глодоси Новоукраїнського району Фотія Миновича Мелешка.

Фотій Мелешко – активний учасник визвольних змагань доби Української Народної Республіки, один із організаторів селянського повстання у рідних Глодосах, керівник повстанської сотні, сформованої до Дорошенківського полку УНР, прозаїк, драматург, мемуарист. Опинившись у 1920 році в еміграції - спочатку у Європі, а згодом у США, Фотій Мелешко закінчив Празький університет і, як доктор філософії, займався не лише викладацькою діяльністю, а й вів активну громадську роботу, спрямовану на здобуття Україною незалежності.

Першовідкривачами імені Фотія Мелешка стали краєзнавець із Кропивницького Федір Шепель та літературознавець Леонід Куценко. Під час відрядження до Нью-Йорка Леонід Куценко познайомився з удовою Фотія Мелешка, пані Марією. У результаті цієї зустрічі фонди літературно-меморіального музею музею І.К. Карпенка-Карого поповнилися оригіналами фото, особистими документами, машинописами спогадів про буремні часи у нашому краї і емігрантське життя, новелами, оповіданнями, п’єсами Фотія Миновича.

Як повідомили в управлінні культури і туризму міської ради Кропивницького, ці матеріали будуть представлені у літературно- меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого на виставці «Своє життя, свої думки – на слугування Україні».

Усі новини