Епідемічна ситуація у Кропивницькому залишається стабільною

Вівторок, 6 лютого 2018 17:23

За інформацією управління охорони здоров’я міської ради Кропивницького, протягом січня 2018 року зареєстровано 5 лабораторно підтверджених випадків кору, з них 3 – мешканці Кропивницького, 2 – с. Аджамка Кіровоградського району. Усі хворі були госпіталізовані до інфекційного стаціонару Центральної міської лікарні №1.

Як повідомила начальник управління охорони здоров’я Оксана Макарук, серед захворілих мешканців міста підліток 17-ти років та двоє дорослих віком 35 та 23 роки. За результатами діагностичного обстеження діагноз «кір» лабораторно підтверджено у всіх хворих.

- Перші випадки кору зафіксовані у курсантів Одеської військової академії, які прибули на канікули до батьків у Кропивницький, - повідомила Оксана Макарук. - Пацієнти проти кору були щеплені за віком, двічі, згідно з Календарем щеплень. В інших випадках джерело збудника інфекції не встановлено. Всі хворі отримали лікування, четверо вже виписані в задовільному стані без ускладнень. Ще один випадок підозри на кір зареєстровано 25 січня 2018 року у дитини 2013 року народження, мешканця Кропивницького, який відвідує ДНЗ №16. Дитина проти кору щеплена в 1 рік. Зразки біологічного матеріалу від хворого доставлені на дослідження до вірусологічної лабораторії.

Щодо епідемічної ситуації з грипу та ГРВІ, то за статистичними даними, які надходять до епідвідділу ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» епідемічна ситуація з грипу та ГРВІ залишається відносно стабільною.

Керівник управління охорони здоров’я повідомила, що за 4 тижні 2018 року зареєстровано 4349 випадків захворювань ГРВІ. Випадків грипу у поточному році не зареєстровано, проти показника захворюваності на грип за січень 2017 року — 797 випадків. У поточному році відмічається зниження захворюваності на ГРВІ на 32,1%.

За словами Оксани Макарук, у січні 2018 року найбільше хворіли діти віком до 17 років - 3087 осіб, що склало 70,9%. Госпіталізовано 178 осіб, із них дітей до 17 років – 148 осіб, дорослих – 30 осіб. Хворих з важким перебігом ГРВІ не було.

В епідсезон 2017-2018 року відповідно до плану щеплень проти грипу пріоритетним групам населення в обласному центрі всього щеплено 1644 осіб, у тому числі 271 дитина віком до 17 років.

Оксана Макарук підсумувала, що епідемічна ситуація у Кропивницькому по основних захворюваннях, спалахи яких реєструються в Україні, станом на 01 лютого 2018 залишається стабільною. Управлінням охорони здоров'я запроваджено щоденний моніторинг захворюваності на кір, а також наявності вакцин у лікувально-профілактичних закладах міста для профілактики керованих інфекцій з щотижневим оновленням даних на сайті управління.

Усі новини