Енергосервісні договори: переваги і привабливість проекту для бюджетної сфери у Кропивницькому

Вівторок, 29 січня 2019 11:28

Одним із дієвих механізмів реалізації державної політики у сфері енергоефективності та енергозбереження, залучення інвестицій у термомодернізацію закладів бюджетної сфери, який впроваджується у Кропивницькому, є ЕСКО - механізм або енергосервіс.

Енергосервіс – це комплекс заходів, які спрямовані на економію коштів за рахунок підвищення ефективності використання енергоресурсів. Про результати впровадження енергосервісу в бюджетній сфері обласного центру поінформував директор департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій міської ради Кропивницького Андрій Паливода під час апаратної наради у понеділок, 28 січня.

- Концепція енергосервісу полягає в тому, що енергоефективні заходи в будівлях бюджетних установ впроваджуються приватними інвесторами – енергосервісними компаніями (ЕСКО). При цьому ЕСКО, вкладаючи власні кошти, несе фінансові ризики, бере повну відповідальність за якість робіт та зацікавлена в максимальній економії витрат на оплату комунальних послуг, - зауважив Андрій Паливода. - Замовник, зі свого боку, оплачує ці послуги не власним коштом, а виключно за рахунок економії енергоресурсів, досягнутої в результаті здійснення такими компаніями енергоефективних заходів.

За словами посадовця, поштовхом для впровадження ЕСКО механізму в нашому місту стала проведена у травні 2017 року на базі Центральноукраїнського національного технічного університету галузева сесія "Енергоефективність. Енергозбереження" Муніципального інвестиційного форуму "TIME to INVEST". Одним із пріоритетних напрямків енергозбереження, які обговорювалися на форумі було питання інвестування бюджетної сфери за допомогою механізму енергосервісу. Привабливі умови, а головне – відсутність фінансових затрат, дали поштовх до конкретних дій виконавчих органів Міської ради.

- По-перше, було визначено перелік об’єктів, які потребують підвищення рівня енергетичної ефективності та визначено базові рівні енергоспоживання. Це дозволило сформувати базу із 120 потенційних об’єктів енергосервісу, за якою потенційні інвестори мають змогу отримати інформацію, необхідну для опрацювання привабливості проектів, - зазначив Андрій Паливода. - Інформацію про енергоспоживання будівель бюджетних установ Кропивницького було сформовано за вимогами типової форми, розробленої Держенергоефективності України та опубліковано на офіційному сайті міської ради міста Кропивницького. Наступним кроком стало прийняття в грудні 2017 року першого рішення Виконавчого комітету Міської ради міста Кропивницького № 600 щодо закупівлі енергосервісу та затвердження базових рівнів споживання паливно-енергетичних ресурсів і житлово-комунальних послуг для 21 об’єкта управління освіти, з них у березні 2018 року відповідно до рішення Міської ради № 1578 укладено 9 договорів та затверджено умови договору енергосервісу.

Андрій Паливода відзначив, що на сьогодні вже є результат від впроваджених заходів, а саме: за жовтень-грудень 2018 року зекономлено тепла вдвічі більше, ніж планувалось за умовами договору. Планувалось зекономити 380,34 Гкал, фактично зекономлено 767,8 Гкал, що в грошовому еквіваленті складає 1804,1 тис.грн.

У лютому 2018 року рішенням Виконавчого комітету Міської ради міста Кропивницького № 73 щодо закупівлі енергосервісу та затвердження базових рівнів споживання паливно-енергетичних ресурсів і житлово-комунальних послуг для 9 об’єктів управління освіти, з них у вересні 2018 року відповідно до рішення Міської ради № 1804 укладено 5 договорів та затверджено істотні умови договору енергосервісу.

Таким чином, у 2018 році укладено 14 договорів на загальну суму 4,6 млн. грн. Відповідно до договорів загальний розмір скорочення споживання тепла по 14 будівлях повинен складати за:

2018 рік 565,4 Гкал – 1400,9 тис. грн (3 місяці 2018 року – 14 договорів);

2019 рік: 1288,7 Гкал – 3172,3 тис. грн (6 місяців 2019 року – 14 договорів);

2020 рік: 482,6 Гкал – 1138,2 тис. грн (6 місяців 2020 року – 9 договорів).

Відповідно до чинного законодавства під час дії енергосервісного договору грошова економія для бюджету становитиме лише від 3% до 10%. Після закінчення терміну дії договору вся економія буде направлятися до міського бюджету.

На сьогоднішній день всі заходи, обумовлені вказаними договорами впроваджені. Загальна економія фактичного споживання теплової енергії за жовтень – грудень 2018 року після введення в експлуатацію обладнання, передбаченого договорами (індивідуальні теплові пункти) склала понад 922,4 Гкал (по відношенню до базового рівня споживання), у грошовому еквіваленті – це 2194,3 тис. грн.

Підсумовуючи сказане, Андрій Паливода перерахував переваги укладання енергосервісних договорів для бюджетної сфери:

  • підвищення енергоефективності будівель бюджетної сфери здійснюється за рахунок коштів виконавця (ЕСКО), а не за рахунок бюджетних коштів;
  • ЕСКО на договірній основі гарантує досягнення економії паливно-енергетичних ресурсів та зменшення витрат на житлово-комунальні послуги;
  • енергосервісні компанії зацікавлені у якісній реалізації проектів, дотриманні графіку їх впровадження та належному управлінні, оскільки від цього залежить рівень досягнення економії і, відповідно, прибуток ЕСКО;
  • повернення інвестицій відбувається лише за рахунок досягнутої економії і не потребує збільшення бюджетних видатків;
  • ЕСКО передає на баланс бюджетного закладу встановлене обладнання після чого приймається рішення щодо управління впровадженими технологіями із енергоефективності.

- Таким чином, механізм енергосервісних договорів є дуже привабливим для бюджетної сфери, оскільки не вимагає збільшення бюджетних витрат, а фінансові, економічні та технічні ризики несе виконавець енергосервісу, - наголосив Андрій Паливода.

На 2019 рік рішенням Виконавчого комітету Міської ради міста Кропивницького від 18 грудня 2018 року № 645 визначено 12 об’єктів бюджетної сфери (9 закладів освіти, 3 заклади охорони здоров’я) для проведення процедури закупівель енергосервісу та розраховано базовий рівень споживання тепла по кожній будівлі за три останніх роки. Наразі на зазначені 12 будівель оголошено тендер на проведення закупівель енергосервісу. Передбачається, що на цих об’єктах буде впроваджена повна термомодернізація (утеплення покрівель, фасадів, заміна вікон, встановлення ІТП). Розрахункова економія коштів за рік складе 4,1 млн грн.

Тож робота в даному напрямку триває. На сьогодні Кіровоградська область знаходиться в першій трійці областей по кількості оголошених та проведених ЕСКО-закупівель у 2018 році.

 

Усі новини