До уваги підприємців Кропивницького: від 01 січня застосування РРО стає обов’язковим

Четвер, 20 січня 2022 17:38

Від 01 січня 2022 року закінчується перехідний період і застосування РРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп стає обов’язковим. На це звертають увагу підприємців обласного центру Кропивницька ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області.

 Ці правила не поширюються на ФОП-«єдинників» І групи та платників єдиного податку, які здійснюють діяльність на території села. Дане виключення не застосовується якщо:

  • Одночасно здійснюється реалізація підакцизної продукції;
  • Одночасно здійснюється дистанційна торгівля;
  • Сільською радою прийнято рішення про обов‘язкове застосування РРО.

Податківці наголошують, що застосування РРО є обов`язковим для тих суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій чи в безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо при продажу товарів  та наданні послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу.

Варто враховувати:

  • застосування РРО передбачає внесення до пам’яті реєстратора певної операції і видачу покупцю певного документа;
  • операція в цьому випадку має бути лише розрахункова. До них для продавців Закон про РРО відносить операції з продажу товарів, робіт, послуг або повернення коштів покупцю. Такі розрахунки проводилися або готівкою або зі застосуванням платіжних карт;
  • «чиста» безготівка (розрахунки з рахунку на рахунок без застосування платіжної карти, або оплата покупцем через касу банку на рахунок продавця) в пам'ять реєстратора не вноситься.
  • не вносяться до РРО і неторгові операції з готівкою або платіжними картами – наприклад, виплата зарплати чи надання коштів під звіт, у позику тощо;
  • покупець отримує документ про розрахунок. Види розрахункових документів, які має формувати РРО, та їх обов'язкові реквізити затверджує наказ Мінфіну від 21.01.2016 р. №13. До речі, в нього у 2021 році вносилися зміни.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ДПС України у мережі Facebook або за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro.

Усі новини