Дієві ініціативи» у Кропивницькому

Вівторок, 20 квітня 2021 15:20

Переможці міського конкурсу «Дієві ініціативи», який зібрав цікаві  програми, проєкти, заходи від інститутів громадянського суспільства у Кропивницькому, поділилися секретами свого успіху і перспективами реалізації власних планів під час прес-конференції у міській раді сьогодні, 20 квітня.

- У 2020 році міська рада Кропивницького своїм рішенням затвердила Програму сприяння розвитку громадянського суспільства «Діалог». Власне, конкурс «Дієві ініціативи» і проводиться у її межах, - відзначила начальник відділу комунікацій з громадськістю  Оксана Горбенко. – Таким чином, інститути громадянського суспільства вперше отримали можливість взяти участь у конкурсі проєктів у сфері громадянського суспільства.

Конкурс проходив у три етапи: оцінка конкурсною комісією відповідності поданих проєктів вимогам до них, відкритий захист поданих проєктів і, нарешті,  оцінювання конкурсною комісією поданих ініціатив та формування рейтингу проєктів.

Прийом конкурсних пропозицій тривав із 19 жовтня  по 17 листопада. На розгляд комісії надійшло 6 конкурсних пропозицій від шести  громадських організацій.

Серед запропонованих на конкурс проєктів: “Інструменти громадської участі” (Кіровоградська обласна організація Всеукраїнської громадської організації “Асоціація сприяння самоорганізації населення”); “АртЕкспо” (відокремлений підрозділ громадської організації “Спілка вірмен України” Кіровоградської області та Громадська організація “Центральноукраїнська політологічна лабораторія”); “Секрет активного довголіття” (громадська організація “Університет третього віку “Натхнення”); “Турнір з тактико-спеціальної підготовки “Захисник Вітчизни” (Кіровоградська обласна організація Товариства сприяння обороні України); “Конкурс вуличних малюнків” “КропАрт” (громадська організація “Молодіжна громадська організація КОВО”); “Жіночі постаті в історії міста Кропивницького” (громадська організація “Асоціація жінок України “Дія”).

- Учасниками конкурсу можуть бути організації, зареєстровані не пізніше, ніж за шість місяців до моменту оголошення про проведення конкурсу і які мають юридичну адресу у Кропивницькому, - звернула увагу Оксана Горбенко. – Проєкти повинні реалізовуватися на території міста Кропивницького або селища Нового. Максимальна сума, яку може отримати громадська організація, - 50 тисяч гривень. 15 відсотків від суми має бути внесок самої організації.

Одним із переможців міського конкурсу «Дієві ініціативи» став проект ГО «Асоціація жінок України «Дія».

- Наш проєкт «Жіночі постаті в історії міста Кропивницького» має на меті сприяння утвердженню принципів гендерної рівності та історичної справедливості щодо вшанування пам’яті відомих жінок, які зробили значний внесок у розвиток міста, - відзначила керівник громадської організації Юлія Копцева. – В обласному центрі народилися, жили,  живуть і творять багато талановитих жінок, які розбудовували місто, роблили його унікальним, але містяни про них мало що знають. Із 1047 урбанонімів, наприклад,  тільки 12 мають жіночі імена. Для того, щоб виправити ситуацію, ми плануємо провести квест для учнів старших класів на кращий матеріал про жіночі історичні постаті, виготовити та розмістити популярні відеофільми про життя і діяльність наших землячок тощо.

 Ще один проєкт – переможець від обласної організації ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» сприятиме активізації участі громадськості у формуванні та реалізації місцевої політики. У цьому переконана голова асоціації Алла Волошина.

- Наш проєкт -  «Інструменти громадської участі в дії» і ми йдемо шляхом популяризації таких інструментів участі та мотивування застосовувати їх попри карантинні обмеження, пов’язані із пандемією коронавірусу., - говорить лідерка АССН. – Наше завдання – підвищити обізнаність громадських активістів із інструментами участі, які найефективніше можна застосовувати у сучасних реаліях.

Третім проектом,  який здобув право фінансуватися із міського бюджету, стала ініціатива Молодіжної ГО «КОВО» «Конкурс вуличних малюнків «КропАрт».

- Цільової аудиторією такого проєкту є творча молодь Кропивницького, а його пріоритетним завданням стало збільшення кількості волонтерів, які зацікавлені у розвитку візуальної творчості формату стріт-арт та покращення естетичної привабливості простору міста за рахунок створення унікальних стріт-арт об’єктів, - повідомили представники ГО Катерина Бойко та Іван Поліщук.

- Приємно відзначити, що з року в рік тіснішає співпраця громадського сектору і міської влади, і у нас з’явилася можливість підтримати корисні ініціативи громадськості фінансово. Тепер бажаю вам успішної реалізації важливих для громади проєктів.  - наголосила Оксана Горбенко. -  А усіх, хто цікавиться конкурсом, я запрошую слідкувати за нашими анонсами, на даний час вже оприлюднений проєкт рішення виконавчого комітету, яким затверджується Оголошення про проведення конкурсу проєктів, фінансування яких буде здійснюватися у 2022 році та склад конкурсної комісії.

У бюджеті Кропивницької міської територіальної громади на фінансування програми “Діалог” у 2021 році передбачено 205, 5 тисяч гривень. Максимальна сума, яка може бути виділена на реалізацію проектів «Дієві ініціативи», становить  125 тисяч гривень.

Усі новини