Дитячий хореографічний колектив «В гостях у казки» у Кропивницькому приймає вітання з нагоди свого 35-літнього ювілею

Четвер, 30 листопада 2017 12:26

Один із найвідоміших у Кропивницькому дитячих хореографічних колективів «В гостях у казки» відзначив свій 35-літній ювілей.

Колектив «В гостях у казки» є гордістю не тільки Кропивницького, а всієї України: інформація про нього занесена до Червоної книги «Повної енциклопедії України». За словами метра української народної хореографії Анатолія Кривохижі, школа естетичного виховання «В гостях у казки» входить до п’ятірки кращих хореографічних шкіл України.

Керують школою естетичного виховання заслужені працівники культури України Ірина та Микола Русули. Керівник народного художнього колективу України театру танцю «В гостях у казки» – танцюючий балетмейстер-постановник, магістр хореографії Аліна Русул.

Школа естетичного виховання «В гостях у казки» є комплексним позашкільним навчальним закладом. Заклад проводить роботу за двома напрямами: художньо-естетичним та спортивним.

До художньо-естетичного напряму школи входять хореографічні гуртки. До спортивного напряму – гуртки художньої гімнастики, акробатики й традиційного карате.

Заклад має прекрасно оснащену базу, своє приміщення з трьома просторими залами (два хореографічних і один гімнастичний з професійними тренажерами), кімнатою відпочинку, вчительською, методичним кабінетом, роздягальнями, душовою кімнатою, санвузлами та прекрасним зимовим садом.

Сьогодні у школі навчається діти віком від 5 до 18 років у 16 вікових групах. Учні вивчають такі дисципліни: класичний танець, народно-сценічний танець, сучасна хореографія, сучасна класична хореографія, художня гімнастика, акробатика, партерна хореографія, contemporary, традиційне карате.

На базі закладу працює десятикратний володар Гран-прі престижних міжнародних конкурсів і фестивалів України та Європи, народний художній колективу України, театр танцю «В гостях у казки»:

Найтепліші слова привітань на адресу колективу прозвучали цього дня від секретаря міської ради Андрія Табалова.

- Бути свідком таких прекрасних виступів, як сьогодні у виконанні ансамблю «В гостях у казки» є одним з приємних моментів моєї роботи, – відзначив Андрій Табалов. – Це чудово, що на селищі Новому є місце, де діти можуть повною мірою розкрити свої таланти. І міська влада не стоятиме осторонь- цей мікрорайон обласного центру активно розвивається. Цьогоріч до селища Нового почали курсувати сучасні багатомісні автобуси. Наступного – за кошти Громадського бюджету у селищі буде зведений мистецький амфітеатр, де такі талановиті діти матимуть можливість виступати.

Секретар міської ради від себе особисто і від міського голови Андрія Райковича подякував керівникам ансамблю Ірині та Миколі Русулам, всьому педагогічному колективу за величезний титанічний труд та побажав їм здоров’я. Злагоди і натхнення виховувати таких прекрасних юних кропивничан, які будуть гордістю нашого міста. Андрій Табалов також виконав приємну місію і вручив Ірині Русул найвищу відзнаку міської ради міста Кропивницького та її виконавчого комітету – «За заслуги» І ступеня.

- 35 років місто Кропивницький живе у казці, - сказала у своєму вітальному слові заступник міського голови Наталія Дзюба. – Ми були свідками народження і становлення вашого колективу, який стараннями керівників, педагогів, вихованців та їхніх батьків став відомив далеко за межами міста.

Наталія Дзюба нагородила Почесною грамотою міської ради міста Кропивницького та її виконавчого комітету акомпаніатора ансамблю «В гостях у казки» Тетяну Вощенко.

Щирі вітання, нагороди, побажання успіхів і різноманітні подарунки очікували сьогодні на ювілярів від народного депутата України Станіслава Березкіна, депутатів міської ради Валентини Яремчук та Олександра Цертія, Новенського селищного голови Сергія Денисенка, голови міського комітету профспілки працівників освіти Олександра Дзюби, колег по хореографічному цеху Анатолія Короткова. Галини Чайковської, Олександри Ткаченко.

Хроніка казкового успіху колективу:

У 1982 році на базі Кіровоградської середньої школи №10 вчитель початкових класів Ірина Русул створила танцювальний гурток «В гостях у казки», а у 1984 році фінансування колективу взяв на себе Кіровоградський чавуноливарний завод. 1987 рік – ансамбль «В гостях у казки» отримує звання «Зразковий художній колектив» та стає лауреатом обласної премії імені Юрія Яновського.

Свою програму у двох відділеннях театр танцю «В гостях у казки» показав на великих професійних сценах, де виступав зі своїми сольними концертами:

1989 р. – Одеський державний академічний театр опери та балету;

1990 р. – Московський Колонний зал Будинку Спілок;

1991 р. – Київські Палаци Культури: «Україна» та «Жовтневий»;

У 1992 (пізніше в 1995, 1997, 2002 роках) театр танцю «В гостях у казки» став ініціатором і організатором проведення в Кіровограді відкритого Міжнародного фольклорного фестивалю «Діти планети-посланці миру», на який завітало понад 1000 дітей з 9 країн світу (Туреччини, Македонії, Югославії, Болгарії, Польщі, Молдови, Росії, Латвії, України).

У 1993 році ансамбль став лауреатом найбільшого в світі Міжнародного дитячого хореографічного фестивалю в столиці Туреччини – Анкарі, в якому брали участь художні колективи з 63 країн світу і був удостоєний вищої нагороди фестивалю – Гран-прі.

У 1993 році театр танцю «В гостях у казки» був переданий на баланс Новенської селищної ради Кіровограда.

Продовж 1993 – 1997 років – виїзди на фестивалі до Туреччини, Македонії, Польщі, Болгарії, Росії.

У 1997 році колектив відокремлюється в самостійну навчально-виховну структуру: Кіровоградський позашкільний навчально-виховний комплекс хореографічного мистецтва «В гостях у казки».

У 1998 році театру танцю «В гостях у казки» присвоєне почесне звання «Народний художній колектив». У 2002, 2007, 2012, 2017 роках колектив підтвердив звання «Народний художній колектив».

2002 рік – театр танцю «В гостях у казки» нагороджений Почесною грамотою Міністерства культури і мистецтва України.

У 2002 році заклад перейменовано в школу естетичного виховання «В гостях у казки».

У 2003 році Кіровоградська міська рада та виконавчий комітет висловив глибоку пошану Народному художньому колективу України театру танцю «В гостях у казки» та подяку його керівникам за вагомий внесок у справу розвитку культури нашого міста. А школа естетичного виховання «В гостях у казки» була відзначена на міській дошці Пошани, як один з кращих закладів освіти міста Кіровограда.

2008 рік (липень) – Гран-прі на ІІІ Міжнародному фольклорному фестивалі в Болгарії «Варна 2008»;

2008 рік (листопад) – лауреат Всеукраїнського фестивалю сучасної хореографії в місті Ялті;

2009 рік (липень) – лауреат Міжнародного фестивалю «Адріатичне море» в Італії (Рим, Венеція, Пезаро);

2010 рік (березень) – Гран-прі Міжнародного конкурсу «Свято весни» в Чехії (м. Прага) серед 20 художніх колективів із різних країн світу, 5 кубків та 5 дипломів перших місць у трьох номінаціях і двох вікових категоріях;

2010 рік (липень) – м. Ялта, Х Міжнародний конкурс «Зірковий Симеїз». Перші та другі місця у трьох вікових категоріях та двох номінаціях.

2011 рік – 11-денний гастрольно-фестивальний тур по Чехії, Німеччині, Франції із сольними концертами у Празі, Берліні, Парижі. Серед кращих художніх колективів Європи на Міжнародному форумі молоді театр танцю «В гостях у казки» виборов головний приз «Симпатія Євро-парків».

2012 рік – Гран-прі Міжнародного конкурсу – фестивалю «Зірковий Симеїз» в Ялті. Серед 50 художніх колективів із різних країн світу колектив виборов 7 кубків, 13 дипломів призових місць у п’яти номінаціях та у трьох вікових категоріях. Театр танцю «В гостях у казки» отримав Головний приз конкурсу – «Золоту Зірку» Міжнародного проекту «З усім світом разом».

2013 рік – Гран-прі на ІХ Міжнародному фестивалі «Охридські хвилі» в Македонії серед 30 художніх колективів світу.

2016 рік - Гран-прі, Кіровоград , VІІІ Міжнародний конкурс-фестиваль «Об’єднаємо дітей мистецтвом»,

2017 рік – Гран-прі - Львів (фестиваль «Розмаїті Самоцвіти»), Дніпро («Березень! Канікули!»,

2017 рік – Гран-прі - Буковель (фестиваль «Буковельський ЗіркаФест»).

Усі новини