Діти з обмеженими можливостями Кропивницького мають унікальну можливість оздоровлення в інклюзивному таборі відпочинку на Чорному морі

Середа, 15 лютого 2017 11:21

Підтримка обдарованої молоді перебуває під постійною увагою міської влади Кропивницького. На цьому наголосила заступник міського голови Наталія Дзюба під час своєї звітної прес-конференції у міській раді.

- Призначення та виплата шести іменних стипендій міського голови для обдарованої і талановитої молоді, які виплачуються додатково до основної стипендії, є гарним стимулом для студентів вищих навчальних закладів міста бути старанним і докладати максимум зусиль для виконання свого головного завдання – добре начатися, - відзначила Наталій Дзюба.

Крім того, у Кропивницькому з метою відзначення активної молоді у п’яти номінаціях до Дня молоді України вперше започаткована у 2016 році щорічна міська відзнака «Молода людина року».

У минулому році відзнаки “Дитина року” отримали дев’ять юних громадян обласного центру у чотирьох номінаціях – за досягнення у навчанні, за спортивні та творчі досягнення та за розвиток дитячого громадського руху.

Молодь Кропивницького – надзвичайно активна, підкреслила Наталія Дзюба. З метою забезпечення її участі молоді у формуванні та реалізації державної молодіжної політики, зміцнення демократичних засад українського суспільства утворена Молодіжна рада при виконавчому комітеті міської ради, членами якої стали представники молодіжних громадських організацій міста, прогресивна та активна молодь.

Члени Молодіжної ради взяли активну участь в організації загальноміських заходів, таких як міський чемпіонат КВН, День гумору, День молоді, День незалежності, День міста, День студента та допомога дітям, які перебувають на лікуванні в гематологічному відділенні дитячої обласної лікарні.

Під час оздоровчої кампанії 2016 року до літніх таборів направлено 238 дітей пільгових категорій. Родзинкою оздоровчої кампанії 2016 року стало створення інклюзивного літнього табору «Квітка-Семицвітка» для дітей з обмеженими можливостями на узбережжі Чорного моря. У таборі діти з обмеженими можливостями разом з батьками у супроводі фахівців психолого-медико-педагогічної консультації оздоровлювались та набували досвіду перебування у колективі з однолітками звичайного розвитку.

Загалом у 2016 році на оздоровлення дітей залучено коштів з державного бюджету 162,2 тис. грн. з обласного – 681,3 тис. грн. з міського бюджету – 472,4 тис.грн. Для порівняння: у 2014 році з міського бюджету виділено на оздоровлення 179,9 тис.грн., в 2015 році – 178,0 тис. Грн.

У місті збережено існуючу мережу 17 дитячо-юнацьких клубів за місцем проживання. Постійно діючими заняттями у 62 гуртках естетичного спрямування та 45 спортивних секціях охоплено більше 2 тисяч дітей.

Місто може пишатися перемогами на Міжнародному та Всеукраїнському рівні вихованців спортивних секцій (таеквон-до, дзю-до, боксу, бойового гопака, кік-боксингу та інших) та хореографічних колективів (зразкового аматорського колективу-студії хореографічного мистецтва «Аеліта», зразкового хореографічного ансамблю «Метелиця», колективу східного танцю «Медея» та інших).

Для забезпечення вторинної зайнятості молоді, її працевлаштування у вільний від навчання час започатковано систему громадських робіт для дітей та молоді під час

канікул. У 2016 році вперше організовано трудовий загін, який виконував роботи з благоустрою міста під час осінніх канікул – у жовтні 2016 року.

Здійснено комплекс заходів щодо патріотичного виховання молоді, розвитку духовності та моральних засад суспільства, формування здорового способу життя. Для організації змістовного дозвілля молоді проведені загальноміські молодіжні заходи, направлені на інтелектуальний розвиток - чемпіонати з Брейн-рингу та “Що, де, коли?”, фестиваль “Молодіжний квартал”, правова гра “Права людини в дії!” та інші.

У Кропивницькому мешкають 857 багатодітних сімей, в яких виховується 2777 дітей. Рішенням виконавчого комітету міської ради встановлено знижку щодо плати для батьків за харчування дітей у дошкільних закладах у розмірі 50% сім'ям, які мають трьох і більше дітей. Такою пільгою скористались батьки 396 дітей.

Діти з багатодітних сімей безкоштовно відвідують гуртки та секції дитячо-юнацьких клубів за місцем проживання відділу сім'ї та молоді міської ради (46 дітей), школи естетичного спрямування (231 дитина), секції дитячо-юнацьких спортивних шкіл (31 дитина).

Усі новини