Діджиталізація у Кропивницькому: вулицями міста ходити стало цікаво

Четвер, 29 серпня 2019 14:03

У Кропивницькому фінішував цікавий і важливий грантовий проект “Діджиталізація пам'яток культурної спадщини”, розроблений відділом охорони культурної спадщини міської ради за підтримки Українського культурного фонду Міністерства культури України.

Презентація реалізованого проекту відбувалася у форматі екскурсії, яка стартувала від міської ради, далі рушила вулицею Дворцовою та фінішувала на Театральної площі. Відчути особливості мобільної екскурсії, апробувати інформаційні таблички та їх інклюзивні і технологічні можливості завітали секретар міської ради Андрій Табалов, заступник міського голови Олександр Мосін, т. в. о. начальника управління містобудування та архітектури Ірина Мартинова, керівник проекту – начальник відділу з охорони культурної спадщини Надія Лісняк, представник Українського культурного фонду Олена Чорна, журналісти, пам’яткоохоронці, краєзнавці, історики, представники УТОСу та активні містяни, які люблять і цікавляться  історією свого міста.

Модераторами презентації виступили куратор проекту, головний спеціаліст відділу з охорони культурної спадщини Володимир Поповічев та партнер проекту - керівник “MoreInfo” Михайло Дьомшин із Харкова.

- Чотири місяці ми напружено працювали над розробкою та втіленням проєкту в життя, і сьогодні нарешті ми презентуємо результат нашої роботи, - зазначив під час презентації Володимир Поповічев. - Український культурний фонд надав Кропивницькому 472 тисячі гривень на реалізацію сучасного проєкту “Діджиталізація пам’яток культурної спадщини”. В рамках проєкту ми встановили по місту 30 табличок з QR-кодами та NFS-мітками, а також облаштували три інформаційні стелли — одну на площі перед міською радою, другу на території меморіального комплексу Фортечні вали і третю біля пам’ятника Кропивницькому. Важливо, що вся інформація на табличках дубльована шрифтом Брайля, щоб люди із вадами зору також могли ознайомитись з інформацією про визначні історичні та архітектурні пам’ятки обласного центру.

На початку екскурсії куратори проекту продемонстрували її учасникам, як працює додаток на мобільному телефоні та як ним користуватися. А далі рушили по маршруту під звуковий супровід аудіогіда, який розповідав про автентичну архітектурну спадщину міста Кропивницького

Завершилася екскурсія на Театральній площі, де на гостей чекала святкова розважальна програма та пригощання смаколиками. З вітальним словом до кропивничан та гостей міста звернувся заступник міського голови Олександр Мосін.

- Наш проєкт став початком створення привабливої туристичної історико-культурної смарт-дестинації у місті Кропивницькому. Діджиталізація пам'яток культурної спадщини, безумовно, приверне увагу мешканців, гостей та туристів міста до його самобутньої, автентичної архітектурної спадщини, - наголосив Олександр Мосін. -. Ми сьогодні на собі перевірили, як працює цей проєкт, апробували інформаційні таблички, і як з них можна зчитати відповідну інформацію. Хочу висловити велику подяку від імені  міської влади та мешканців міста всьому креативному колективу, який працював над втіленням проєкту в життя.

Усі новини