Діалог влади і громадськості: секретар міської ради Андрій Табалов провів консультації з членами коаліції ГО «Рада експертів»

Вівторок, 19 червня 2018 17:51

Питання утворення наглядових ради при комунальних підприємствах та прийняття нової редакції Статуту міста стали головними темами обговорення під час зустрічі секретаря міської ради Кропивницького Андрія Табалова з представниками коаліції громадських організацій «Рада експертів» сьогодні, 19 червня.

У неефективному голосуванні депутатського корпусу за проект рішення про утворення наглядових рад є свої причини, відзначив Андрій Табалов. Насамперед, це недостатня активність ініціаторів такого рішення у роботі з депутатами міської ради, керівниками виконавчих органів, у роз’ясненні громаді переваг нової моделі контролю за діяльністю комунальних підприємств міста.

- Сьогодні прерогативою у діяльності міської влади є підвищення стандартів прозорості, максимального оприлюдненні відкритих даних, - наголосив секретар міської ради. – Відповідно ми і рухаємся у визначеному напрямку: підписали меморандум з Державним агентством з питань електронного урядування України та проектом USAID «Прозорість та підзвітність», сьогодні триває аудит даних, визначаються які саме дані мають бути відкритими першочергово. Одночасно наповнюється офіційний сайт міської ради, де тепер розміщена інформація, у тому числі про діяльність комунальних підприємств міста.

З іншого боку, звернув увагу Андрій Табалов, поки що відсутній аналіз ефективності впровадження інституції наглядових рад на інших територіях.

- І чи можна вважати існуючу модель управління, де присутній контроль за діяльністю міських комунальних підприємств з боку профільного виконавчого органу, заступника міського голови, очільника міста і, нарешті, безпосередньо міської ради, неефективною? – поставив питання перед учасниками зустрічі секретар міськради. – У той же час, запропоноване положення, на мою думку містить нюанси з ознаками конфлікту інтересів. Зокрема, не прописані чітко питання оплати праці членів наглядових рад. Виходить, що свою зарплату вони мають узгоджувати з керівниками підприємств і одночасно контролювати їхню діяльність? Складною для визначення і достатньо суб’єктивною буде і визначення таких характеристик незалежних членів наглядових рад, як добропорядність, бездоганна ділова репутація.

У свою чергу, члени коаліції «Рада експертів» звернули увагу Андрія Табалова на низьку ефективність, з їх точки зору, ряду комунальних підприємств у Кропивницькому, збитковість у діяльності, непрозорість призначення їх керівників, безконкурентний доступ до користування комунальним майном і надання послуг і підкреслили, що на утворені наглядові ради покладалася надія на ефективний контроль, аналіз і своєчасні рекомендації щодо ліквідації збиткових підприємств.

- Я абсолютний прихильник того, щоб усі підприємства працювали з прибутком, - відповів Андрій Табалов. – Це і в інтересах міської влади. Більше того, комунальні підприємства є унікальним явищем не властивим, скажімо країнам Європи з розвинутою економікою. Але необхідно розуміти, що два надзвичайно складних сектори економіки, таких, як пасажирський транспорт і теплоенергетика, дозволяють сьогодні за рахунок дотацій з міського бюджету утримувати через комунальні підприємства доступний для мешканців міста рівень вартості послуг. Чи готове наше суспільство одномоментно перейти до економічно обґрунтованих без компенсаційних тарифів? Тут є над чим думати і міська влада активно працює, як над стратегією тепло забезпечення у Кропивницькому так і над розвитком сфери діяльності громадського транспорту.

Андрій Табалов висловив розуміння ініціативи громадських активістів зробити комунальні підприємства ефективнішими. Але, оскільки це питання достатньо дискусійне, порадив організувати ширшу інформаційну кампанію. Члени коаліції пообіцяли підготувати розгорнуті аналітичні довідки про кожне з комунальних підприємств Кропивницького і ще раз повернутися до цієї теми розмови за участі депутатів, представників виконавчих органів влади, керівників комунальних підприємств, громадськості.

- Я буду сприяти в організації фахової зустрічі у обговоренні такого надзвичайно важливого питання і будемо рухатися далі, - запевнив Андрій Табалов. - А Статут міста міська рада обов’язково затвердить найближчим часом. Він ґрунтовно пропрацьований робочою групою. Я не бачу тут жодних проблемних чи конфліктних питань.

На думку секретаря міської ради, затримка з підготовкою відповідного проекту рішення носить технічний характер і в ній відсутнє бажання влади затягнути процес.

Андрій Табалов доручив відділу з питань внутрішньої політики забезпечити оприлюднення проекту рішення про затвердження Статуту міста у липні, щоб уже у вересні внести його на розгляд міської ради.

Усі новини