Депутатський контроль: обрізка і видалення дерев у Кропивницькому здійснюватимуться відповідно до усіх норм і правил чинного законодавства

Понеділок, 20 березня 2017 20:12

Сьогодні, 20 березня, під час засідання постійної комісії міської ради з питань архітектури, будівництва, реклами, регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища депутати розглянули важливе для міста питання утримання зелених насаджень. У зв'язку із постійними скаргами від мешканців міста щодо фактів нещадного та неправильного обрізування дерев, з ініціативою про включення такого питання до порядку денного ініціював голова комісії Олександр Шамардін.

Щоб отримати чіткі відповіді на запитання щодо  процедур видалення та обрізки дерев у Кропивницькому, на засідання був запрошений головний інженер КП “Благоустрій” Віктор Івашина. За його словами, комунальне підприємство здійснює омолоджувальні заходи та обрізку дерев на замовлення головного управління житлово-комунального господарства, у якому створена відповідна черга на операції із зеленими насадженнями на території міста. Оскільки на омолоджувальну обрізку одного дерева за усіма нормами бригада витрачає 3 години, а в обласному центрі 70% дерев досягли вікової межі, коли їм необхідно проводити таку процедуру, підприємство просто не справляється з такими обсягами. Відповідно,  із кожним роком черга стає довшою.

Також Віктор Івашина повідомив, що видалення дерев у Кропивницькому здійснює виключно підрядне підприємство “Єлізавета” і робить це відповідно до передбачених чинним законодавством норм і правил.

- Такі заходи здійснюються лише за наявності акту обстеження, у якому зазначено, що дерево необхідно знести, - зазначив головний інженер КП “Благоустрій”. - Крім того, на сьогодні головне управління житлово-комунального господарства міської ради тісно співпрацює з активістами громадської організації “Озеленення Кропивницький”, з якими на спільних виїзних нарадах вивчають стан дерев та приймається рішення, у який спосіб їх обрізати.

У ситуації, коли неправильна обрізка калічить дерева, дуже часто винні підприємці обласного  центру. На цьому під час засідання наголосив керівник спеціалізованої інспекції Андрій Максюта. Щоб зелені насадження не перекривали рекламні конструкції та вивіски магазинів, кафе, аптек, підприємці вдаються до їх обрізки або ж взагалі видалення. 

На засіданні комісії також було порушене питання обрізки дерев у міському Дендропарку, якість якого викликала хвилю обурення у громадськості міста. Оскільки парк є природоохоронним об’єктом, обрізка дерев повинна здійснюватись відповідно до проекту. За порушення правил утримання зелених насаджень на керівництво парку спецінспекцією було складено протокол, який розглядатиметься на найближчій адміністративній комісії в міській раді.  

Усі новини