Делегація Кропивницького взяла участь у Другому форумі практиків партиципації

Четвер, 16 листопада 2017 16:31

У Києві пройшов Другий форум практиків партиципації, який зібрав понад 200 представників українських громад, польських міст та грузинських муніципалітетів.

У роботі форуму взяла участь і делегація із Кропивницького на чолі із секретарем міської ради Андрієм Табаловим. Під час урочистої частини відкриття форуму гості з країн ЄС та учасники форуму розглянули питання міжнародної підтримки впровадження бюджету участі в Україні. Наразі громадський бюджет швидкими темпами поширюється Україною. Проти п’яти міст у 2015 році, зараз маємо сто громад, які проходять усі його етапи: підготовка положення, подання та обговорення проектів, їх аналіз, відбір, реалізація та проведення моніторингу. Потім учасники перейшли до панельних дискусій та розглянули добрі практики громадського бюджету: український та міжнародний досвід. Своїм досвідом поділилися представники Полтавщини, Балтської ОТГ, Кропивницького, Києва, польських міст Лодзь та Варшава, а також молдовського міста Бєльці.

- Опитування показало, що 85% мешканців Кропивницького вважають Громадський бюджет дієвим способом надання можливості громаді брати участь у розподілі коштів бюджету, - наголосив у своєму виступі Андрій Табалов. - Тобто, Громадський бюджет виступає іще одним ефективним способом комунікації міської влади з громадою міста та допомагає налагодити демократичний процес дискусії при прийнятті рішень щодо реалізації найбільш важливих проектів громадян за рахунок коштів громадського бюджету. Упевнений, що у процесі реалізації проекту сформовано нову генерацію громадських активістів, які будуть впроваджувати зміни у нашій громаді, маючи для цього необхідний правовий інструмент.

У перший день форуму учасники взяли участь у п’яти групах, які опрацювали питання кращої моделі громадського бюджету для міста та оптимальне положення про громадський бюджет, поговорили про електронні сервіси для супроводження процесу

громадського бюджету та авторське співфінансування проектів бюджету участі, а також розглянули методи заохочення мешканців до участі у громадському бюджеті та вдале планування партиципаційного бюджету. Роботи в групах проводили практикуючі модератори – представники ГО та координатор громадського бюджету муніципалітету Горі, Грузія.

Завданнями Форуму є обмін кращими практиками, визначення стандартів та принципів процесу, допомога громадам у пошуку партнерів, навчання новим інструментам роботи, розгляд викликів та шляхів їх вирішення.

Організатори Форуму

Фонд Східна Європа;, Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ; Проект міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС); Проект USAID «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ», Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень; Проект USAID «Громадяни в дії» Українського незалежного центру політичних досліджень.

Усі новини