Андрій Табалов: міська влада зацікавлена у співпраці із громадськістю задля збереження зелених насаджень у Кропивницькому

Четвер, 23 лютого 2017 15:56

Сьогодні, 23 лютого, у Кропивницькому на території пологового будинку №1 відбулася зустріч секретаря міської ради Андрія Табалова, заступника міського голови Олександра Мосіна, керівника комунального підприємства "Благоустрій" Олега Радченка з громадськими активістами ГО “Озеленення Кропивницький” Надією Паливодою, Максимом Сінченком та Юрієм Яровим.

Зацікавлені сторони зібралися, щоб обговорити майбутнню практику обрізання дерев в обласному центрі. Їх об’єднало бажання цей процес у Кропивницькому цивілізованим, а не варварським, на що постійно скаржаться мешканці міста.

Чому саме тут відбулась зустріч? До громадського об’єднання "Озеленення Кропивницький" почали надходити дзвінки від мешканців прилеглих вулиць, що на території медичного закладу відбувається масова вирубка дерев. Як згодом стало відомо, насправді тут триває реконструкція та благоустрій території, які передбачають знесення старих дерев, заміну їх молодими та обрізання гілля тополь.

Як зазначив представник цього громадського об’єднання Максим Сінченко, не можна однобоко підходити до спилювання тополь, адже у них досить велика крона, яка окрім того, що й створює затінок, є потужним джерелом постачання в атмосферу кисню. Активісти наполягають на тому, що необхідно створити окрему програму, яка б передбачала поетапну заміну зелених насаджень у нашому місті.

– Ситуація з обрізкою дерев зараз викликає особливий резонанс серед кропивничан, – зазначив Максим Сінченко. – Часто під пилку підпадають дерева, які не потребують обрізування. Наприклад, на території пологового будинку №1 було багато тополь, їх вирубали і замінили на туї. Але така заміна не завжди виправдовує себе, адже потрібно, щоб були й листвяні дерева з великими кронами. Тому ми ініціюємо створення програми, яка б передбачала, що протягом п’яти років відбувалася планова заміна старих зелених насаджень на нові, унеможливила самочинне та варварське обрізування дерев, адже вони, так би мовити, легені нашого міста.

У свою чергу, секретар міської ради звернув увагу, що галузевими програмами розвитку житлово-комунального господарства міста окремими пунктами включені й заходи із озеленення міста, санітарного обрізання дерев, ліквідації аварійних та висадження нових зелених насаджень.

Координатор громадського об’єднання "Озеленення Кропивницький" Надія Паливода подякувала директору КП "Благоустрій" Олегу Радченку за те, що запросив їх на територію медичного закладу, де відбувається процес її реконструкції, та наочно продемонстрував процес обрізання старих тополь, дотримання комунальниками всіх правил поводження із зеленими насадженнями.

– Головний лікар пологового будинку також роз’яснила ситуацію, але ми звернули її увагу, що заплановане висадження хвойних дерев недостатнє, потрібно ще додати й інші листяні породи, – наголосила активістка. – Добре, що ми дійшли спільної думки.

Андрій Табалов погодився, що в даному питанні необхідно навести порядок, адже почастішали випадки, на що звертають увагу містяни, коли власники комерційних структур на свій розсуд, зносять дерева, бо начебто вони закривають вивіски їхніх офісів,

торговельних, аптечних закладів тощо. Секретар міської ради пообіцяв, що влада збере всі зацікавлені сторони, щоб виробити чіткі правила та зобов’язати неуклінно їх дотримуватися.

– Ми з громадськими активістами домовились про те, що незабаром буде скликана відповідна нарада, – підсумував секретар міської ради Андрій Табалов. – Ми запросимо керівників "Кіровоградобленерго", комунальних підприємств, Державної служби надзвичайних ситуацій та навіть тих порушників, які самочинно обрізали дерева. Обов’язково будуть запрошені й представники громадськості та працівники структурних підрозділів міської ради, які займаються цим питанням. Мета цієї зустрічі – формування плану, відповідно до якого й проводитимуться роботи з обрізання дерев, заміни старих на нові зелені насадження тощо відповідно до всіх санітарних планів та правил благоустрою. Ми повинні жити у нормально озелененому місті та дихати свіжим повітрям.

Джерело: http://vechirka.com.ua/

Усі новини