Андрій Райкович: мораторій на омолоджувальну обрізку дерев у Кропивницькому діятиме до кінця 2019 року

Вівторок, 11 червня 2019 17:56

У Кропивницькому буде запроваджений мараторій на обрізку дерев. Відповідне розпорядження видасть міський голова Андрій Райкович. Про це він заявив сьогодні, 11 червня, під час чергового засідання п’ятнадцятої сесії міської ради у відповідь на вимогу громадських активістів захистити зелені насадження на території міста.

Зранку під стінами міської ради громадські захисники дерев влаштували мітинг. Активісти протестували проти «варварської» обрізки дерев в обласному центрі. Одна з ініціаторок мітингу – голова ГО «Озеленення Кропивницький» Надія Паливода виступила у сесійній залі. Вона закликала депутатів не ігнорувати важливе для громади питання та підтримати мораторій на обрізку дерев.

- Ми зараз говоримо не про аварійні дерева, які треба прибирати в терміновому порядку, – наголосила Надія Паливода. – Мова йде про омолоджувальну обрізку.  Якщо у дерева обрізати більшу частину гілок і крону, воно загине, всохне за кілька років, як ми бачимо на багатьох вулицях міста.

У свою чергу, міський голова Андрій Райкович висловив переконання, що в депутатському рішенні потреби немає, адже ще вчора він поставив завдання підготувати розпорядження про мораторій на обрізку дерев у Кропивницькому.

- Необхідно заборонити проводити омолоджувальну обрізку дерев, аж до кінця 2019 року, – зазначив міський голова. – Ми не варвари. Зараз обрізати дерева вже не можна, ця робота почнеться взимку. І я особисто простежу за тим, щоб запросити на кожну обрізку дерева фахівців.

Щодо масової обрізки дерев у Парку Перемоги, Андрій Райкович доручив провести розслідування та зробити ретельне обстеження зелених насаджень. В разі, якщо якесь із обрізаних дерев загине, підрядник буде зобов’язаний сплатити відшкодування і висадити нові насадження.

Цього дня депутат міської ради Олександр Цертій виступив з ініціативою закріпити впровадження мораторію на обрізку дерев у Кропивницькому ще і рішенням міської ради. Він вніс відповідний проект «Про деякі питання утримання зелених насаджень у Кропивницькому», але депутатський корпус вирішив, що розпорядження міського голови дає достатньо повноважень для наведення порядку у сфері захисту рослин і не підтримав свого колегу.

Усі новини