Андрій Райкович: лише внутрішня єдність і принциповість збережуть Україну

П'ятниця, 4 жовтня 2019 17:18

Внутрішня єдність і принциповість додасть усім українцям сили духу, щоб вистояти перед тими серйозними викликами, які стоять перед Україною сьогодні. На цьому наголосив міський голова Кропивницького Андрій Райкович, звертаючись до депутатів міської ради Кропивницького та громадськості міста під час позачергової сесії міської ради. присвяченої аналізу небезпек, які несе в собі імплементація так званої «формули Штайнмаєра» і підготовці відповідних застережень Президенту України та Верховній Раді.

- Питання, яке ініціювала до розгляду на позачерговій сесії група депутатів, є надважливим для всіх нас. Напевно, наша країна ніколи не стояла перед таким серйозним викликом, як зараз, - відзначив Андрій Райкович. - Мені зрозумілі перестороги кожної людини, які б політичні погляди вона не сповідувала чи зовсім була аполітичною. Партій і політиків багато, а Україна у нас одна і за її незалежність заплачено кров’ю. Ми це бачимо сьогодні і зараз.

Тому я й попросив, щоб ми всі передивились іще раз вчорашнє звернення Президента. Повертаю всіх вас до вечірньої розмови міністра закордонних справ, а також голови парламентського комітету Богдана Яременка. Я почув позицію держави на поточний момент.

Добре, що є реакція на велику стурбованість людей. Нехай половина не знає про цю формулу. Але всі хочуть миру, ніхто не хоче оплакувати вбиту дитину, батька чи чоловіка. І разом із тим, мислячих людей не менше хвилює, якою ціною дістанеться цей мир. Знаєте, найлегше виступати, кричати, вимагати. Найтяжче знайти баланс, витримати позицію, погодитись на той компроміс, який збереже країну, нашу землю і людей.

Всі ми розуміємо, хто сидітиме за столом переговорів. Війна сьогодні є такою, порядок денний в Європі, в світі стосовно України є таким, що все необхідно вирішувати за столом переговорів. Значить, треба говорити з агресором. Інша справа, як говорити! Повторюю — це надскладна задача — для Президента, для Міністра закордонних справ, для всієї української влади.

Що додасть всім сили духу — внутрішня єдність і принциповість. Тобто теж баланс.

Я зранку був у нашому третьому полку, говорив з командиром, з офіцерами. Не треба зайвих слів, щоб зрозуміти настрій і солдатів, які цю війну знають в обличчя. Вони ж не тут, вони і сьогодні там. Я подумав, невже у когось підніметься рука їх зрадити?! Не вірю! Тому, коли на кону держава, кожне людське життя, ми повинні виважено, принципово, але мудро висловити свою позицію. Переговорів і кроків доведеться робити владі іще дуже багато. Мир, спокій, закриті кордони, українська влада на окуповані території одним раундом переговорів не прийдуть. Але діяти треба! Крок за кроком, грамотно, професійно, з гідністю.

За Україну це ніхто не зробить!

Усі новини