Андрій Райкович: День міста, який об’єднує усю громаду Кропивницького

П'ятниця, 15 вересня 2017 14:01

У День міста кожен кропивничанин відчуває себе частиною великої родини. Це свято об’єднує, наповнює піднесеним настроєм, патріотизмом і гордістю за рідне місто. А ще, як і на день народження в кожній сім’ї, містяни чекають на подарунки. І вони їх отримають. Які саме – розповів в інтерв’ю «ВГ» міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

– День міста – це привід підбити підсумки, згадати про здобутки, визначні події в житті громади за останній рік. Я на це свято дуже чекаю, – каже міський голова. – За останній час міська влада зробила дуже багато.

Серед знакових об’єктів, які ми відкриваємо до свята, – чотири потужних сучасних медичних центри, які дуже важливі і потрібні громаді.

Перш за все, гемодіалізний центр, де допомагатимуть хворим з нирковою недостатністю. Це дуже масштабний об’єкт, на будівництво та оснащення медичною технікою якого витрачено близько 16 мільйонів гривень. Встановлено новітні гемодіалізні апарати «Фрізеніус», медичний персонал пройшов відповідне навчання. Нагадаю, що раніше хворим на ниркову недостатність допомога надавалася лише в обласній лікарні, а віднині медичні послуги такої ж високої якості пацієнти зможуть отримувати і в міському закладі. На сьогодні на обліку з такою хворобою – понад сто кропивничан, 62 із них стояли в черзі на гемодіаліз до обласної лікарні, фактично – це черга на життя. Тепер ці люди зможуть пройти лікування.

Другий заклад, який відкрито до Дня міста, – центр судинної патології. Його приміщення капітально відремонтовано, придбано сучасне обладнання. Як відомо, рівень судинних захворювань у нас надзвичайно високий, інсульт – одна з головних причин смерті людей. Заклад надаватиме якісну та своєчасну допомогу хворим. У центрі працюватимуть висококваліфіковані фахівці, належним чином підготовлені.

Не менш важливий ще один об’єкт – перинатальний центр другого рівня акредитації. Тут надаватимуться медичні послуги не лише кропивничанам, а й жителям сусідніх районів. Скільки розмов було щодо того, чи доцільно об’єднувати два пологових будинки! А тепер ми отримали надсучасний заклад, де надаватиметься допомога породіллям у складних випадках, є можливість зберегти життя недоношеним малюкам. У центрі працює більше п’ятисот висококваліфікованих фахівців, є сім пологових залів, один із яких – інфекційного профілю. Палати – сучасні, гарні, у кожній із них передбачене спільне перебування матері та дитини. Сам заклад та прилегла територія мають привабливий естетичний вигляд.

Четвертий заклад, який ми відкрили до Дня міста, – це амбулаторія загальної практики – сімейної медицини №4 на вулиці Жадова, де виконано якісний капітальний ремонт.

Усі ці лікувальні установи – модернові, здатні надавати медичні послуги європейського рівня. Тепер наше завдання – забезпечити їх належне фінансування, і ми це обов’язково зробимо.

– Які найсуттєвіші досягнення, на Вашу думку, в інших галузях міського господарства?

– Перш за все, у сфері перевезень пасажирів. Ми придбали двадцять автобусів великої місткості, на День міста кропивничани їх, скоріше за все, вже побачать. Це – сучасні транспортні засоби, які відповідають всім технічним, екологічним вимогам, кожен із них розрахований більш ніж на сто пасажирів. Звичайно, для Кропивницького це замало, однак ми починаємо руйнувати монополію, яка протягом багатьох років панувала у сфері громадського транспорту. Тепер конкуренція серед перевізників значно посилиться, а значить, підвищиться якість послуг, власники маршруток вже не зможуть диктувати владі свої умови. Ми розробили маршрути для нових автобусів, але це не догма, ми будемо їх змінювати, удосконалювати з урахуванням побажань кропивничан.

– Останнім часом особливо актуальним є питання енергозбереження. Що вдалося зробити в цій сфері?

– Це – комплексна проблема, яка передбачає проведення енергоаудиту, визначення стратегії розвитку галузі. Зокрема, необхідно вирішити питання енергоефективності роботи КП «Теплоенергетик». Підприємство не лише виробляє тепло, а й електроенергію, але сьогодні це вже нерентабельно, оскільки воно працює на газові. Слід шукати інші схеми, більш ефективні, і ми це робимо.

Зараз плідно співпрацюємо з європейськими фінансовими установами, їм сподобалися наші проекти, і вони готові виділити на них кошти. Це великий крок уперед. Завдяки цьому співробітництву ми зможемо, наприклад, виконати теплосанацію усіх шкіл та дитячих садків одночасно. Це і економія бюджетних коштів у майбутньому, і висока якість послуг.

– Освітянській галузі за період вашої каденції приділяється особлива увага. Як би Ви оцінили результати роботи у цій сфері?

– Розвиток освіти – пріоритетне завдання міської влади. На утримання навчальних, дошкільних закладів, виплату заробітної плати було витрачено майже 800 мільйонів гривень. Ми взяли на себе зобов’язання навіть більше, ніж передбачено законодавством. Зокрема, виділяємо кошти на харчування учнів перших – четвертих класів, стимулюємо вчителів, учні яких мають певні досягнення.

Так, у нас ще є проблеми, але ми не усуваємося від їх вирішення. Загалом же, система освіти в Кропивницькому – ефективна. Ми маємо в цьому році 60 медалістів, за показниками складання ЗНО наше місто – на першому місці в області. Наші школи – багатофункціональні, в них діти не лише здобувають якісні знання, а й готуються до професійної діяльності. Також ефективно працюють заклади позашкільної освіти, у всіх школах є гуртки різного спрямування, діти розвиваються творчо, високі і спортивні досягнення. Влада в цьому їм допомагає. Ми взяли на себе зобов’язання щороку ремонтувати п’ять спортивних шкільних залів, але його ми вже перевиконали – за два роки полагодили дванадцять.

Також на наші плечі лягло утримання професійно-технічних училищ. Це значне фінансове навантаження, але ми з ним справляємося.

– Які сюрпризи чекають на кропивничан у День міста?

– Я вважаю, що бюджетні кошти треба використовувати ощадливо – є чимало проблем, вирішення яких потребує фінансування, тому феєричних шоу вирішили не влаштовувати. Але святкову програму ми організували так, що, впевнений, жителі міста отримають позитивний емоційний заряд. Ми розширили кількість локацій, де відбуватимуться святкові заходи. Це і Набережна, і Ковалівський парк, і вулиця Дворцова, і Козачий острів. Будуть і народні, і козацькі гуляння, вперше відбудеться парад танцювальних колективів. У ньому візьмуть участь півтори тисячі чоловік, уявіть! Потім ці колективи роз’їдуться по мікрорайонах міста, виступатимуть на 16 майданчиках. Родзинка свята – королівська фруктова шарлотка вагою 263 кілограми. А завершиться дійство видовищним гала-концертом.

Загалом, хочеться, щоб люди отримали максимальне задоволення від свята, гідно оцінили результати нашої роботи й пишалися своїм містом.

Джерело: http://vechirka.com.ua/

Усі новини