Андрій Паливода: для об’єднання громад селища Нового і Кропивницького міська рада зробила все можливе - «м’яч» на боці новенських депутатів

Субота, 14 грудня 2019 11:41

У п’ятницю, 13 грудня, у міській раді Кропивницького відбулося чергове засідання робочої групи з питань добровільного приєднання Новенської селищної до міської територіальної громади.  У роботі  засідання взяли участь заступник міського голови Андрій Паливода, директор департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій міської ради Маріанна Морква, новенський селищний голова Сергій Денисенко, депутати міської і Новенського селищної рад, керівники виконавчих органів та  жителі селища Нового.

Учасники зустрічі обговорили звернення депутатів Новенської селищної ради, в якому вони висловили власне бачення процедури добровільного приєднання селища до міста Кропивницького.

  - Я надав максимально вичерпні відповіді на всі депутатські побоювання і переконаний, що після нашої розмови усі впевнилися - процес приєднання триває без порушень, - відзначив  Андрій Паливода. - Всі дії міської ради, всіх посадових осіб виконавчих органів забезпечили максимальну відкритість, своєчасність та ефективність цієї процедури. Необхідно звернути увагу, що міська влада проявила більшу ініціативу в цих питаннях. Ми зацікавлені в тому,  щоб у разі прийняття позитивного рішення про приєднання до міста, громада селища Нового мала гарантоване стовідсоткове функціонування всіх галузей селища Нового.

Андрій Паливода впевнений, що міська рада Кропивницького зробила усе можливе для об’єднання громад міста і селища Нового і тепер «м’яч» знаходиться на боці селищних депутатів.

 - Селищні депутати проявили  досить слабку діяльність щодо інтеграції програм селища у галузеві програми нашого міста, - наголосив заступник міського голови. - Ще 29 листопада у нас я робоча нарада, на якій ми обговорювали всі питання процедури приєднання і де були визначені терміни. До 05 грудня мали бути відпрацьовані спільно виконавчими органами міської ради і  представниками селищної ради всі питання щодо інтеграції галузевих програм. Це необхідно, щоб ми на сесію виходили з розумінням, які саме додаткові заходи до галузевих програм мають бути включені,  які на це мають бути передбачені кошти.  До цього часу з боку селищної ради ця робота проведена не була, про що свідчили сьогоднішні запитання і претензії новенських депутатів щодо тих чи інших проблем, пов’язаних з питаннями архітектури, ЖКГ, дошкільних навчальних закладів. Тобто, констатую, що ці питання посадовими особами селищної ради не були опрацьовані не те, що до 5-го, а навіть до 13-го грудня. Вони фактично сьогодні тільки почали цей процес. Хоча представники виконавчих органів міської ради такий варіант передбачали давно і пропонували включитись в цю роботу.

Одночасно, Андрій Паливода акцентував увагу на тому,  що сьогодні вирішення питання добровільного приєднання залежить виключно від позиції новенських депутатів. Міська влада зробила все від неї залежне.

Селищна рада першою проводить своє засідання сесії. На якій має бути прийняте остаточне рішення. Це відбудеться 17 грудня. Міська рада проводитиме своє засідання наступного дня – 18 грудня.

- Тобто відразу після сесії Новенської ради  стане зрозуміло, виконають селищні депутати волю громади, чи ні, - підкреслив Андрій Паливода. - А міські депутати прийматимуть своє рішення наступного дня. Ми опрацювали і шляхи інтеграції програм соціально-економічного розвитку селища і міста.

Розповів заступник міського голови і про «негативний сценарій»,  який доведеться реалізовувати у разі ігнорування новенськими депутатами думки більшості жителів селища Нового.

- У цьому випадку новенські депутати прийматимуть свій бюджет і працюватимуть наступного року з дефіцитом бюджету, - поінформував Андрій Паливода. – За прогнозом фінансистів селищної ради, дефіцит бюджету на даний час складає приблизно 5 мільйонів гривень. Тобто, у селища виникнуть певні труднощі і , щоб всі аспекти життя повноцінно функціонували, доведеться на чомусь економити.

Усі новини