05 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Понеділок, 5 червня 2023 14:41

Традиційно Україна, як і увесь світ, 05 червня відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу.

Свято було засноване Генеральною асамблеєю ООН у 1972 році і з того часу щороку відзначається всією світовою спільнотою.

Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації й, зокрема, нашої країни.

Охорона навколишнього природного середовища - форма взаємодії людини і природи. Вона є системою державних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на гармонійну взаємодію суспільства і природи, збереження та відтворення природних ресурсів.

Відзначення цього Дня розраховане на те, щоб привнести людський фактор у питання охорони навколишнього середовища; дати мешканцям нашого міста можливість активно сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади.

Природа не визнає кордонів: забруднення повітря і водних ресурсів має транскордонний характер, а деякі особливо цінні, унікальні природні комплекси, території належать кільком державам. Ми повинні усвідомити, що зберегти природу в стані, придатному для життя людини, можна тільки спільними зусиллями всіх мешканців планети Земля.

У цей Всесвітній день навколишнього середовища давайте подивимось навкруги та вирішимо для себе, що кожен з нас повинен зробити заради збереження життя на Землі? Можливо дехто візьме за правило хоч інколи вимикати зайве світло, закручувати кран під час чищення зубів, дехто може піти пішки або поїхати на велосипеді замість транспорту, хтось посадить дерево, а інший прибере сміття у своєму дворі, а хтось надасть перевагу пакетам із тканини чи паперу замість поліетилену.

Ми повинні усвідомити, що зберегти природу у стані, придатному до життя людини, можна тільки спільними зусиллями. Тому за нагодою зробимо хоча б один крок до покращення стану природного довкілля.
Лише разом ми зробимо навколишнє природне середовище кращим. Слід пам’ятати, що забруднюючи довкілля, ми шкодимо, насамперед собі та своїм нащадкам. Саме від нас залежить наше майбутнє. 

Управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Кропивницької міської ради вітає зі Всесвітнім днем охорони навколишнього середовища та бажає кожній людині дихати на повні груди чистим повітрям щастя і пам’ятати, що краса і чистота світу в наших руках.

Усі новини