05 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Вівторок, 5 червня 2018 17:50

Традиційно Україна, як і увесь світ, 05 червня відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу.

Ще в 70-х роках минулого століття Генеральна Асамблея ООН проголосила 5 червня Всесвітнім днем охорони навколишнього середовища, який буде проводитись з метою поглиблення суспільного усвідомлення необхідності зберігати і покращувати довкілля. Обрання цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день відкрилася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972), за результатами якої створено Програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

Охорона навколишнього природного середовища – це нова форма у взаємодії людини й природи, породжена в сучасних умовах. Вона являє собою систему державних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно-правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на гармонічну взаємодію суспільства й природи, збереження й відтворення природних ресурсів.

День охорони навколишнього середовища - це привід замислитися над проблемами навколишнього середовища, звернути увагу на стан навколишнього середовища. Кожен з нас повинен зрозуміти, що людство щодня розвивається, йде вперед,  але це не завжди приносить користь. Ми повинні зрозуміти, що майбутнє нашої планети і добробут прийдешніх поколінь залежить від кожного з нас. Та, в будь-якому випадку, цей день є прекрасною нагодою зробити хоча б один крок до покращення стану довкілля. Кожен для себе повинен знайти його сам. Можливо, хтось прибере сміття в своєму дворі, а дехто просто не залишить слідів свого перебування на природі. Але разом ми зробимо навколишнє середовище кращим, і надалі не забуватимемо про його охорону та збереження природних скарбів.

Сектор екології та природоохоронної діяльності УЗВ та ОНПС КМР

Г.Негода

Усі новини